Üzleti tippek

Mikrohitel összehasonlító mikroteszt

Hamarosan itt az új típusú, Jeremie program által finanszírozott mikrohitel. Ismerje meg, miben különbözik a már hozzáférhető, Mikrohitel Plusz Program hiteleitől.

2007. október 15-étől jelentkezhetnek a mikrohitelezés közvetítésére a pályázati felhívásnak megfelelő szervezetek. A pályázatot legkorábban 2009. október 16-án zárják le.


A Jeremie program a nem bankképes ügyfeleknek nyújt mikrofinanszírozást, míg a Mikrohitel Plusz Program egy nagyobb hitelösszeggel a már növekedési pályán lévő mikrovállalkozásokat segíti – mondta el a FigyelőNetnek Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese.


6 vagy 15 millió?


A Jeremie mikrohitel program egy széles közvetítői hálózaton keresztül jut el a banki szempontból egyáltalán, vagy kevésbé hitelezhető kisvállalkozói körhöz, míg a Mikrohitel Plusz Program kizárólag a helyi vállalkozói központoknál vehető igénybe. A Mikrohitel Plusz Programban csak beruházási hitel vehető igénybe, 10 éves lejáratra, míg a Jeremie mikrohitelnél forgóeszközhitel is igényelhető a beruházási hitelhez, melynek lejárata egy év, a beruházási hitelnél 5 év.


A Jeremie mikrohitelnél maximum 6 millió forintot, Mikrohitel Plusz Programnál 15 millió forintot lehet igénybe venni. A Mikrohitel Plusz Programot kizárólag mikrovállalkozások igényelhetik, míg a Jeremie programban a 200 millió forintnál kisebb árbevételű mikrovállalkozások vehetnek részt. Mindkét típusú hitelhez igényelhető állami garancia.


Jegybanki vagy EU-s kamat?


A garanciavállalás díját az új típusú mikrohitelnél a közvetítő a hitelt fölvevőre terhelheti, míg a réginél az MFB átvállalja. Az új mikrohitelnél a hitel 90 százalékáig kérhetnek piaci fedezetet,míg a Mikrohitel Plusznál ez 80 százalék (összesen 160 százalék fedezet szükséges, amelyből 80-at befed az állami garancia).

A Mikrohitel Plusz Programnál a kamat mértéke a jegybanki alapkamat, míg a Jeremie programnál az EU-s referencia kamatláb (EURIBOR), két százalékponttal növelve. (Jelenleg a jegybanki alapkamat a magasabb, mint a két százalékponttal növelt EURIBOR, ez a jövőben, a valószínű jegybanki kamatcsökentések következtében, megváltozhat.)


Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által EU-s forrásokból megvalósuló Jeremie program akár több 100 milliárd forintos hitelfelvételi lehetőséget is biztosít, míg a Mikrohitel Plusz esetében a meghirdetett keretösszeg 20 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik