Pénzügy

A CÖF MVM-es támogatása mellett eltörpül a Böjte Csabáéknak juttatott összeg

Pár napja derült ki, hogy a békemenetes CÖF egyedül 508 millió forint ámogatástt kapott az állami MVM-től, többet, mint amennyit egyébként bármelyik ellenzéki pártnak juttat a költségvetés. Aztán megtudhattuk azt is, a CÖF szerint mi járunk jól azzal, hogy őket támogatják, az NFM-MVM pedig közölte, nem közpénz az, amiből a szervezetet támogatta az állami cég.  Ehhez képest egyfajta beismeréssel ér fel, hogy a Fidesz szerint helyes, ha állami pénzből tüntet a kormány mellett a CÖF.

A támogatás összegét felfedő Átlátszó.hu most azt nézte meg, hogy vajon az egyébként évente 1 milliárd forint körül adakozó MVM kiknek adott még támogatást 2014 és 2017 között, és mennyit. Ha évi 1 milliárdos a támogatás, akkor ennek tehát felét vitte a CÖF, az összes többi támogatottnak maradt az egész pénz másik fele.

Viszonylag sokat kaptak veszprémi sportklubok, például az MKB-MVM kézilabdacsapata 2015-ben 293 millió forintot, 2014-ben pedig 234 millió forintot, 2016-ban pedig az abban az évben bejegyzett, szintén a kézilabdásokhoz köthető Veszprém Handball Team Zrt. 170 millió forintot. A százmillió forintos körbe tartozik még az MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpont is, 100, illetve 150 millió forintot 2014 illetve 2015-ben.

De 45 millió forintnyi támogatást kapott például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amelynek Lévai Anikó az egyik „jószolgálati nagykövete”, 10 milliót a szegénység ellen unortodox eszközökkel harcoló miniszterelnöki tanácsadó, Hegedűs Zsuzsa alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól, 35 millió jutott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, melynek alapítói közt a miniszterelnök és felesége mellett ott találjuk Kövér Lászlót is.

Ehhez képest a politikailag kevésbé beágyazott segítő szervezeteknek jellemzően néhány százezer forint jut. Még a Böjte Csaba által vezetett gyerekmentő misszió, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány is mindössze 850 ezer forintot kapott az MVM CSR-keretéből – igaz, ugyanebben az évben 6,5 millió jutott a szatmári katolikus püspökség óvodájának játszóterére, és tény, hogy évről évre 1-1 millióval támogatnak három, lovas terápiával foglalkozó civil szervezetet.

De az a néhány kisebb, beteg gyerekeket segítő szervezet, amelyik be tudott kerülni a cég támogatottjai közé, jellemzően százezer-ötszázezer forinthoz jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik