Közélet
Sümeg, 2015. március 23.
Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnöke beszédet mond a CÖF és a Békemenet-szervezők civil autós zarándoklatának sümegi állomásán, A demokrácia lényege a társadalmi összefogás című nagygyűlésen a sümegi művelődési házban 2015. március 23-án.
MTI Fotó: Varga György

A CÖF szerint még mi járunk jól azzal, hogy kaptak 508 millió forintot egy állami cégtől

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2017. 05. 12. 11:05

Közleményben reagált arra a CÖF, hogy miért kaptak félmilliárd forintot egy állami cégtől, miközben ennyi állami támogatást a legnagyobb ellenzéki pártok sem kapnak. Sőt, ez fele annyi, mint Soros György alapítványának összes magyarországi költése, pedig a CÖF mostanában őket szokta álcivilezni.

A CÖF-CÖKA a tegnapi napon az MTI OS-ben közzétette nyilatkozatát, miszerint 2016-ig (!) állami cégtől nem kapott támogatást. Az MVM-től 2016 végén érkezett támogatás. 2016-ban a CÖF-CÖKA 70.642.000 Ft-ból gazdálkodott. Az MVM támogatását a megkötött szerződésünk szerint előzetesen csak a donorszerv hozhatta nyilvánosságra, amit a törvényi előírások szerint bölcsen meg is tett.

Ez ugye a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2016-ban valóban kaptak félmilliárdot, előtte azonban csak a Fidesz támogatását. Valamint azt is jelenti, hogy a félmilliárd forintot egyelőre nem költötték el.

A CÖF-CÖKA, mint minden évben, 2016-os gazdálkodásáról május 31-ig köteles pénzügyi beszámolóját bírósági letétbe helyezni, ezzel közzétenni.
Tárgyévben a hozzánk érkező támogatásokból 51.278.000 Ft-ot használtunk fel. Reméljük, hogy a gazdálkodásunkat figyelő türelmetleneket így előzetes információhoz juttatjuk.

És hogy mire költik?

“Az MVM 508 millió forintos támogatását 2017-ben civil missziónkra fordítjuk. Jelezzük, hogy a támogatás az ÁFÁ-t levonva nettó 400 millió forintot jelent. Így a 27%-os adó állami bevételt képez.”

Logikailag kikezdhetetlen, ahogy az állami cég adományának egy részét adóbevétellé fordítva még mi járunk jól azzal, hogy a CÖF-től visszajön az MVM adományának egynegyede.

De mi az a civil misszió, amire ez el fog menni?

A népfelség elvére alapozott civilitika tudományágának kidolgozása, az alapok megteremtése, minél több szellemi honvédő közreműködésének elérésével bel- és külföldön egyaránt.

Erről már mi is írtunk. 

A civil közösségek érdekében reklámmal, hirdetésekkel hívjuk fel a figyelmet a személyi jövedelemadó 1%-nak lehetséges adományozására az önkéntes munkát végző egyesületek és közhasznú szervezetek támogatása érdekében.

Tehát a CÖF potenciálisan arra fogja felhívni állami pénzből a figyelmet, hogy őket is tudjuk támogatni az adónkból.

A gyermekek egészséges táplálkozásáért szakmai csapatunkkal megalkottuk és országosan ismeretterjesztéssel népszerűsítjük a táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételek technológiáját, felajánljuk a gyermekélelmezési konyhák szakácsainak képzését, pontos új ételkreációk receptúráit gyakorlatban is bemutatjuk, illetőleg átadjuk.

A vidéki önkormányzati konyhák második műszakjának beindítására ösztönzünk. A rövid élelmiszerlánc előnyeit bemutatva segítjük a kis- és családi vállalkozások alapítását és stratégiai szerződéseinkkel az általuk létrehozott termékek értékesítését.

2016 év végére kezdeményezésünket a társadalmi szereplők sikeresnek ítélték és az általuk biztosított támogatások összegszerűségükben is megnyitották civil missziónk gyakorlati megvalósításához a lehetőséget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.