Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Pénzügy

Jogerős: a kormány nem titkolhatja tovább a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezményeket

24.hu
24.hu

2017. 04. 26. 13:36

Korábban a témában:

Jogerős ítélet született ma a Kúrián Szél Bernadett és az Nemzetgazdasági Minisztérium között két és fél éve folyó perben – olvasható az LMP közleményében.

A Kúria, fenntartva az első- és másodfokú bíróság döntését, kimondta, hogy az NGM-nek nyilvánosságra kell hoznia a kormánnyal stratégiai megállapodást kötött nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények összegét. Az LMP szerint precedens értékű ítélet született, a kormány ugyanis nem hivatkozhat többé adótitokra a társasági adóból nyújtott adókedvezmények esetén.

Titkolni akarták

Szél Bernadett még 2014 őszén fordult közérdekű adatkéréssel a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezmények nyilvánosságra hozása érdekében. Az NGM adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, ezért bírósághoz fordultak. Mind az első-, mind a másodfokú bíróság az LMP álláspontjának adott igazat, és kimondta, hogy az adókedvezmény is közpénznek minősül, így az ilyen formában nyújtott támogatások összege is nyilvános adat. Az NGM minden lehetőséget kihasznált, még az Infotörvényt is módosította annak érdekében, hogy az adatok titokban maradjanak.

Az NGM a mai felülvizsgálati tárgyaláson azzal próbált érvelni, hogy nem fűződik „méltányolható érdek” az adókedvezmények összegének megismeréséhez, vagyis szerintük a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzése nem elég nyomós ok. A Kúria azonban osztotta az LMP érvelését, hogy fontosabb, alkotmányos érdek fűződik a közpénzek felhasználásának megismeréséhez, mint az adótitok megőrzéséhez.

Az LMP szerint történelmi jelentőségű ítélet született, a kormány többé nem titkolhatja az adófizetők előtt, hogy mekkora támogatásban részesíti a multinacionális cégeket. 15 napon belül kiderül, hogy mekkora összegről mondott le az elmúlt években a kormány kedvenc multijai érdekében, és a KKV-kel szemben mekkora támogatást kaptak egy munkahely létrehozásáért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. április 9.
Rendőrök és tiltakozók a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2017. április 9-én. Az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációja után többen a Parlament előtt maradtak. A demonstráción a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoztak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.