Gazdaság
autogyar(960x640).jpg (Array)

Így tömjük ki milliárdokkal a multik zsebét

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 05. 14. 08:18

Európai szinten is sokat költ a magyar állam a cégek támogatására. Csak a készpénzes dotáció révén 7,6 millió forinttal segíti a kormányzat egy munkahely létrejöttét - derül ki a Figyelő által végzett számításokból.

Korábban a témában:

Az Európai Bizottság statisztikái szerint második helyen áll hazánk a cégek állami támogatásában, arányosan csak a máltaiak fordítottak többet erre 2013-ban. A nem a válsággal kapcsolatos dotációk összege nálunk elérte a GDP 1,6 százalékát, ez az uniós átlag több mint háromszorosa.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a Figyelő megkapta a 2010 óta egyedi kormánydöntés (ekd) keretében összesen közel 91 milliárd forint állami támogatásban részesülő 48 cég listáját. Az ugyanezen időszak alatt a társasági adóból adott 133 milliárdnyi fejlesztési célú kedvezménynél a NAV-tól – az adótitok miatt – csak országosan összesített adatokat kapott a hetilap.

Ők négyen kapták a legtöbbet

Az ekd négy legnagyobb kedvezményezettje 2010 óta az Audi, az Apollo Tyres, a Hankook és az Opel Szentgotthárd, együttesen 47 milliárd forintot kaptak a magyar adófizetőktől.

Az ekd-vel élő társaságok 2010 és 2013 között összesen 1955 milliárd forint osztalékot fizettek ki, ez majdnem megegyezik a 2075 milliárdos adózás előtti és az 1819 milliárdos üzemi eredménnyel. Vagyis a profit szinte egészét felvették.

A 48 vállalkozás négy év alatt 11 990 fővel bővült. Ezt az ekd-támogatással elosztva azt kapjuk, hogy minden egyes munkahely 7,6 millió forintba került. Ez kiteszi egy munkás kétéves átlagbérét ebben a körben, és ebben még nincsenek is benne az adókedvezmények.

A témáról részletesen olvashat a május 14-én megjelenő Figyelőben, benne a 48 cég nevével és a nekik juttatott támogatás összegével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.