Gazdaság

Így tömjük ki milliárdokkal a multik zsebét

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

Európai szinten is sokat költ a magyar állam a cégek támogatására. Csak a készpénzes dotáció révén 7,6 millió forinttal segíti a kormányzat egy munkahely létrejöttét - derül ki a Figyelő által végzett számításokból.

Az Európai Bizottság statisztikái szerint második helyen áll hazánk a cégek állami támogatásában, arányosan csak a máltaiak fordítottak többet erre 2013-ban. A nem a válsággal kapcsolatos dotációk összege nálunk elérte a GDP 1,6 százalékát, ez az uniós átlag több mint háromszorosa.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a Figyelő megkapta a 2010 óta egyedi kormánydöntés (ekd) keretében összesen közel 91 milliárd forint állami támogatásban részesülő 48 cég listáját. Az ugyanezen időszak alatt a társasági adóból adott 133 milliárdnyi fejlesztési célú kedvezménynél a NAV-tól – az adótitok miatt – csak országosan összesített adatokat kapott a hetilap.

Ők négyen kapták a legtöbbet

Az ekd négy legnagyobb kedvezményezettje 2010 óta az Audi, az Apollo Tyres, a Hankook és az Opel Szentgotthárd, együttesen 47 milliárd forintot kaptak a magyar adófizetőktől.

Az ekd-vel élő társaságok 2010 és 2013 között összesen 1955 milliárd forint osztalékot fizettek ki, ez majdnem megegyezik a 2075 milliárdos adózás előtti és az 1819 milliárdos üzemi eredménnyel. Vagyis a profit szinte egészét felvették.

A 48 vállalkozás négy év alatt 11 990 fővel bővült. Ezt az ekd-támogatással elosztva azt kapjuk, hogy minden egyes munkahely 7,6 millió forintba került. Ez kiteszi egy munkás kétéves átlagbérét ebben a körben, és ebben még nincsenek is benne az adókedvezmények.

A témáról részletesen olvashat a május 14-én megjelenő Figyelőben, benne a 48 cég nevével és a nekik juttatott támogatás összegével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik