Gazdaság

Titkolja kormány a multik adókedvezményét

Az LMP régóta kíváncsi a stratégiai partnereknek nyújtott támogatásokra.

Szél Bernadett ezúttal arra kérdezett rá, mekkora adókedvezményt kaptak a Magyarországon beruházó külföldi vállalatok a 2002-2009, illetve a 2010-2017 közti időszakban. Arra kérte Varga Mihály minisztert, árulja el, mely külföldi vállalatok, mekkora egyedi adókedvezményt kaptak ezen időszakban.

Hány vállalat mentesült a társasági adó befizetése alól ugyanezen időszakban? Melyek voltak ezek a vállalatok? Melyik a 12 legnagyobb vállalat, és a társasági adóbevételek hány százalékát teszi ki a z általuk befizetett adó?

A miniszter helyettese, Tállai András azt válaszolta, hogy a megjelölt időszakban – az uniós szabályozással összhangban –

Magyarországon nem volt olyan adókedvezmény, amely kizárólag külföldi vállalkozásoknak, vagy egyedi döntés alapján lett volna igénybe vehető.

Csak a külföldi tulajdonban lévő jegyzett tőke arányából lehet a közvetlen tulajdonos illetőségére következtetni, az adóhivatalnak sincs információja a végső tulajdonos illetőségéről. A beruházási adókedvezmény hatályon kívül helyezése (2003. január 1-je) óta nincs olyan adókedvezmény a társasági adó rendszerében, amellyel a számított adó teljesen (100%-ig) csökkenthető volna. A 2002. december 31-éig erre jogot szerző adózók utoljára a 2011-es adóév végéig érvényesíthették adókedvezményüket – írta Tállai.

A miniszterhelyettes végül tudatta, hogy minden más adótitok. Az adatokat csak akkor kaphatná meg az LMP társelnöke, ha a szóban forgó vállalatoktól írásbeli hozzájárulást kapna az adótitok felfedéséhez. Hozzájáruló nyilatkozat híján az érintett ügyben – adótitokra vonatkozó – tájékoztatás nem adható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik