Pénzügy

Kibékülhet a kormány az önkéntes pénztárakkal

A kormány a jövő évi adótörvények megszavazásakor jelentősen átalakította a cafeteria adózását, aminek vesztesei többek között a nyugdíjpénztárak, köztük az önkéntes nyugdíjpénztárak lettek, hiszen a munkáltatói nyugdíjcélú támogatások adója 15 százalékkal emelkedett. A pénztárak hiába tiltakoztak a törvény megszavazása előtt, és után is, ez eddig nemigen hatotta meg a kormányt. Most viszont lehet, hogy békülés lesz – írta az Azénpénzem.hu.

Számítanak az önkéntes pénztárakra

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) csütörtöki konferenciáján az derült ki, hogy mégiscsak lehet fordulat.

Mint írtuk, Hornung Ágnes, az NGM államtitkár utalt arra, hogy az állami szerepvállalás óhatatlan csökkentésével párhuzamosan a kiegészítő rendszereknek, így az önkéntes nyugdíjpénztáraknak nagyobb teret lehet adni. Mint hangsúlyozta: a magasabb színvonalú nyugdíjellátáshoz fontos szerep hárulhat ezekre a kasszákra.

Erre szükség is lenne, mert felmérések szerint minden ötödik cég ki fogja venni az adóemelés miatt a cafeteriából a pénztárakat.

A Századvég megvizsgálja

A szövetség az egyéni kedvezmények megtartása vagy fokozása mellett megfontolandónak tartja, hogy a cafeteria-rendszeren kívül hozzon létre a kormányzat közvetlenül a nyugdíj- és egészségcélú, ezen belül az önkéntes pénztári megtakarítások bővülését elősegítő kedvezményt.

Annyi már biztos, hogy az ÖPOSZ felkérésére a Századvég Gazdaságkutató (aminek kapcsolata közismerten remek a kormányzattal) megvizsgálja majd az önkéntes pénztárak gazdasági és társadalmi hatásait – írta a portál. György László vezető közgazdász a konferencián elmondta, hogy a fokozódó pénzügyi és egészségtudatosság mérsékelheti az állami kiadásokat. Felvetette azt is, hogy érdemes elemezni, vajon az adóteher csökkentése nem járna-e együtt a pénztári bevételek növekedésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik