cigaretta dohánytermék
Pénzügy

2017-es adócsomag: méretes adóemelés miatt drágul a cigi és a tankolás is többe kerül

Az államtitkár szerint a kormányzati ciklus legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti a kormány a parlament elé. Mintegy 30 törvényt módosítanak ugyanis, mintegy 260 paragrafusban – áll az mfor.hu tudósításában.

Áfacsökkentés – ahogy előre beharangozták

Ahogy már többször beszéltek róla, és Varga Mihály a költségvetés benyújtásakor is jelezte, jövőre több termék áfája csökkenne.

  • A baromfihús áfája 5 százalékra, ami 19 milliárd forint kiesést okoz a büdzsének.
  • Az éttermi étkezés áfája jövőre 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra. Ezzel együtt a helyben készített alkoholmentes ital áfája is csökken. Ez 8,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár.
  • Csökken a friss tej áfája, ami 4,5 milliárd forintos kiesést okoz.
  • A tojás áfája is 5 százalékra csökken, ami 10,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár.
  • Az internetszolgáltatás 18 százalékra történő csökkentése 12,5 milliárd forintos kiesést okoz.

Összesen 55 milliárd forint bevételről mond le az állam így.

Az szja kulcsa viszont jövőre még nem változik, viszont a kétgyermekesek családi adókedvezménye emelkedik, ahogy a nemzetgazdasági miniszter is jelezte.

Adóemelés is lesz

Amiről viszont Varga Mihály nem beszélt, az az, hogy az adócsökkentés költségvetése ellenére emelés is várható, mégpedig a jövedéki adónál.

  • A dohánytermékek jövedéki adóját a 2017 decemberében lejáró derogációja miatt kell megemelni.Vagyis jövő év végéig még 29 százalékos emelést kell végrehajtani, ami 3 lépcsőben valósul majd meg, az első emelés 2016 szeptemberében történik.
  • Az üzemanyagok jövedéki adóját a világpiaci árhoz javasolja kötni a kormány. Erre két alternatíva lesz. Ha a Brent olaj ára az egyik variáció szerint 40 dollár, a másik szerint 50 dollár alá esik, akkor a gázolajnál 10, a benzinnél 5 forintos jövedéki adóemelést lehet. Minden negyedév végén az aktuális világpiaci ár fog számítani, az alapján hozzák meg a döntést.

A Portfolio.hu véleménye szerint az elhangzott információk alapján a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium az olaj árfolyamának esését igyekszik kivédeni az új jövedéki adórendszerrel. Ha ugyanis csökken az olaj árfolyama és ezzel együtt várhatóan az üzemanyagok ára is esik, akkor csökkenhet az áfabevétel (igaz, ezt némiképp kompenzálhatja a magasabb fogyasztás). Ha viszont életbe lép az “átmeneti jövedéki adóemelés” a meghatározott olajárfolyam alatt, akkor ezt a áfabevétel-kiesést kompenzálhatja az új rendszer.

A dohánytermékekre 2017-től zárjegy kerül majd, ugyanúgy, mint az alkoholos italokra, és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek körébe. Újdonság, hogy 2018-tól már a jövedéki adóbevallást is a NAV készítheti. 

További részleteket itt és itt talál.

Ajánlott videó