Pénzügy

Cafeteria: előálltak a farbával a nyugdíjkasszák

Még mindig visszafogják a vállalkozások a beruházásokat (vállalkozás, persely, vállalkozó,)
Még mindig visszafogják a vállalkozások a beruházásokat (vállalkozás, persely, vállalkozó,)

A cafeteria-szabályok megváltoztatása miatt 2017-től már nem lehet kedvezményes adózás mellett munkáltatói támogatást adni a nyugdíj- és egészségpénztári befizetésekhez. Mint írtuk, a kasszák ebbe nem akarnak belenyugodni, ezért tagjaik véleményét is kikérték.

A kérdőívekre nagyjából 25 ezer válasz érkezett – írta a Portfolio.hu. Mi derült ki?:

  • A válaszadók döntő többsége nem ért egyet a cafeteria-rendszer mostani módosításával, miközben a nyugdíjcélra és egészségügyi kiadásokra való előtakarékoskodást még a nyaralásnál is fontosabbnak tartják.
  • A megkérdezettek 42 százaléka válaszolta azt, hogy egyéni befizetéssel gyarapítja a számláját. Viszont a munkáltatói támogatás kiesése esetére a válaszadók mindössze 12 százalék mondta azt, hogy teljes egészében kipótolná a kiesett összeget. A válaszadók 17 százaléka pedig egyáltalán nem tudná vagy akarná pótolni a kiesett munkáltatói befizetéseket.

Mindebből az látszik, hogy a pénztártagi aktivitás jelentősen megnőne, ha kiesne a munkáltatói hozzájárulás – fűzte hozzá az eredményekhez a felmérést kezdeményező Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke, Kravalik Gábor.

  • Az egészségpénztáraknál jelentős azok aránya, akik nem tudnák kipótolni a kiesett munkáltatói hozzájárulást, ez az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknál már elenyésző arányt képvisel.
  • A pénztártagok számára a legfontosabb előny a pénztári tagságnál a a 20 százalékos adó-visszatérítés, ezt követi a nyugdíjpénztári hozam, majd a munkáltatói hozzájárulás.

A felmérés eredményét is figyelembe véve az ÖPOSZ a kormánynál két irányban fog lobbizni:

  1. El szeretnék érni, hogy a munkáltatói hozzájárulás megőrzése érdekében azt külön juttatásként, adókedvezménnyel lehessen adni.
  2. A másik irány az egyéni befizetések további ösztönzése a 20 százalékos állami támogatás 30 százalékra emelésével. Emellett fontosnak tartanák, hogy az éves 150 ezer forintos limitet a jövőben 200 ezer forintra emeljék, mellyel várakozásaik szerint a nyugdíj-megtakarítási termékek utáni maximális 280 ezer forintos jóváírásban az önkéntes pénztárak egy nagyobb szeletet kapnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik