lakásfelújítás (lakásfelújítás, takarékosság, felújítás, Fundamenta)
Pénzügy

Milliókat jelenthet a lakásfelújítás – pluszban, az eladónak

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 08:29

  • A felújított lakások drágábban eladhatóak: a paneleknél 8, a téglalakásoknál pedig 26 százalékos az árelőny.
  • Egy budapesti felújított téglalakás négyzetméterára 479 ezer forint, ami 29 százalékos többletet jelent a felújítandóhoz képest.
  • Egy 50 négyzetméteres lakás esetében 1-5 millió forint is lehet a különbség.
  • Miskolcon a felújított paneleké a főszerep, 50 százalékkal drágábbak, mint a rosszabb állapotúak.
  • Bár a felújítandó lakások 2-8 nappal hamarabb eladhatóak, a felújítás miatti ártöbblet miatt érdemes megfontolni a beruházást.
Korábban a témában:

A használt lakások piacán az ingatlanok állapota továbbra is jelentősen befolyásolhatja a végösszeget – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. A nagyvárosokban értékesített lakások országos átlagai alapján a felújított téglalakások négyzetméterára az idei évben 441 ezer forint volt, ez 26 százalékkal haladja meg a felújítandó társaik átlagát. A felújított paneleket pedig 8 százalékkal drágábban, 279 ezer forintért lehet eladni, mint a felújítandókat.

Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban lehetnek ennél nagyobb különbségek is – ismertette az eredményeket a portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

  • A fővárosban például a felújított téglalakások 29 százalékkal is drágábbak, így az átlagos négyzetméteráruk 479 ezer forint. A budapesti felújított paneleknek az átlagára 317 ezer forint négyzetméterenként, ami 13 százalékkal magasabb, mint a rosszabb állapotban lévőké.
  • Győrben a budapestihez hasonlóak az különbségek, egy felújított téglalakás négyzetmétára átlagosan 308 ezer forint, a paneleké pedig 261 ezer forint.
  • Debrecenben a felújított panelek árelőnye 6 százalékos, a téglalakásoknál azonban jóval magasabb, 42 százalékos az árkülönbség.
  • Érdekes eredmény született Miskolcon: a felújított panelek átlagos négyzetméterára 141 ezer forint, ami 50 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagárát.
  • Székesfehérváron a felújított panelek 241 ezerért, a téglalakások 304 ezres átlagáron keltek el idén, ami előbbieknél 15, utóbbiaknál pedig 40 százalékos többletet jelent a felújítandókhoz képest.

A felújított lakások négyzetméterenként akár 50-100 ezer forintos többletet eredményezhetnek, ezért érdemes mindenképpen mérlegelni a beruházást. A nagyvárosok országos átlagai alapján egy 50 négyzetméteres panelnél 1 millió forint, a téglalakásoknál pedig akár 3-5 millió forint is lehet a felújított lakások árelőnye – ismertette Balogh László.

A szakember szerint azért is érdemes megfontolni a felújítást, mert jóval többen keresik a felújított lakásokat, ez pedig különösen vidéken igaz. Ugyanakkor a felújítandó lakások hamarabb, átlagosan 2-8 nappal elkelhetnek, mint a felújított társaik – tette hozzá.

A felújított lakások iránti nagyobb keresletet a KSH lakásfelmérése is alátámasztja. A magyar háztartások 13 százaléka – mintegy 500 ezer háztartás elégedetlen a jelenlegi lakáskörülményeivel és a környékkel. Ha pedig belevág egy lakásvásárlásba, akkor inkább jó állapotú, felújított lakásba szeretne menni, mint egy olyan ingatlanba, amelyet még korszerűsíteni kell.

Az ingatlanos portál elemzése szerint a lakáseladóknak érdemes tehát számításba venniük az esetleges felújítást és annak költségeit. Bár a felújítandó lakásokra kevesebbet kell költeni eladás előtt, és valamivel hamarabb gazdára találhatnak, a felújítottak a felújítás mértékétől függően jelentős ártöbbletet eredményezhetnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.