Pénzügy

CSOK: 2017 tavaszától jöhet az igazi áttörés

A bankoknál van érdeklődés, igénylés is a CSOK-ra, de egyelőre csak mérsékelten. A még meg nem épült, új lakások nagyon hiányoznak. Jövőre elvileg ez már nem lesz gond. A CSOK mellé a többségnek hitel is kell a lakásvásárláshoz.

Élő embert nem láttunk még, aki megkapta a CSOK-ot és vásárolt is lakást – mondták nemrégiben ingatlanosok a Népszabadság megkeresésére.

A bankok ezzel szemben a 24.hu kérdésére azt válaszolták: már 14 ezer körül járhat azok száma, akik igényelték a támogatást év eleje óta.

Hogy a két halmaz, az ingatlanosoké és a bankoké miért nem találkozik a CSOK kapcsán, azt nem tudjuk. Mindenesetre vásárolják már a CSOK-os lakásokat a családok. Igaz, attól még fényévekre vagyunk, amit az MNB májusban prognosztizált, hogy mintegy 270 ezer család élhet a lehetőséggel.

Ahol idén már 5 ezer CSOK-ot folyósítottak

Az OTP-nél az igénybeadás a CSOK-ra év eleje óta közelít a hétezerhez, ebből mintegy ötezret már folyósítottak is – válaszolta megkeresésünkre a bank. Azt is hozzátették, hogy a CSOK-igénylők fele továbbra is őket választja.

Az összes CSOK-igénylés döntő hányada (70%) továbbra is használt lakás vásárláshoz kapcsolódik a banknál. Az új lakás vásárlási és építési hitelcélon belül viszont január elseje óta az igénylések mintegy ¾-ét adja a CSOK10+10 milliós konstrukció. A társasházi új lakás vásárlások várható dömpingje még nem tükröződik a statisztikákban – jegyezték meg.

Ami hátráltatja

Másképp fogalmazva: az új lakástámogatási program megítélésénél figyelembe kell venni, hogy még nem épültek fel azok az új társasházi lakások, amelyek nagyobb mértékű CSOK-igénylést generálnának. A közelmúltban tapasztalható megnövekedett támogatási igényléseknél ugyanis alapvetően a családiház-építések domináltak a bank tapasztalta szerint.

A CSOK jelentősebb felfutását hátráltatja az is, hogy még nem módosították a vonatkozó kormányrendeletet olyan értelemben, hogy lehetővé tennék az épülő félben lévő lakásokra is az igénylést – hívta fel a figyelmet a bank.

Százból nyolcvan

A Budapest Bankhoz idén eddig mintegy száz CSOK-os kérelem érkezett, és ezek 80 százalékát találta megfelelőnek a pénzintézet. A folyósítás, csakúgy, mint az ügyletek elbírálása, folyamatos.

Lakáshiteles ügyfeleik mindössze 10 százaléka igényel egyébként CSOK-ot is a kölcsön mellé. Tapasztalatuk szerint is az a helyzet jelenleg, hogy sokkal többen kérik használt lakásra a támogatást, mint új építésű ingatlanra vagy építkezésre. Az átlagos igényelt hitelösszeg lakáshiteleknél 10 millió, szabad-felhasználású hiteleknél 5,5 millió forint körül alakult.

Azt is elárulták, hogy a CSOK-érdeklődés nagy, a befogadott, illetve megvalósult igénylés viszont ehhez képest relatív alacsony.

A CSOK népszerűsítő standja a 12. Esküvői Kiállításon a Papp László Budapest Sportarénában Fotó: MTI/Kallos Bea
A CSOK népszerűsítő standja a 12. Esküvői Kiállításon a Papp László Budapest Sportarénában
Fotó: MTI/Kallos Bea

Hogyan kezdjünk neki CSOK-olni? Íme 4 tipp:

  • A támogatások igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, így azt javasolják érdeklődő ügyfeleiknek, hogy a tájékozódást a bank honlapján kezdjék, ahol részletes információkat találnak a támogatás feltételeiről. További kérdések esetén pedig a telefonos ügyfélszolgálatot érdemes hívni, illetve a bankfiókok tanácsadói szintén segítenek eligazodni a szabályok között.
  • Szakembereik külön felhívják a figyelmet arra, hogy a legkeresettebb „10+10 milliós támogatás”, (azaz a három gyermek után igényelhető 10 milliós CSOK és a kizárólag e mellé igényelhető 10 milliós kamattámogatott hitel kombinációja) kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére igényelhető. Célszerű tehát az érdeklődőknek az ingatlanpiacon is körülnézni, hogy van-e olyan ingatlan, amely ezeknek a feltételeknek megfelel.
  • Amennyiben az ügyfélnek már van konkrét elképzelése, esetleg a megvásárolni kívánt ingatlant is kinézte, tanácsolják, hogy mielőtt adásvételi szerződést kötne, vagy bármilyen kötelezettséget vállalna, mindenképpen személyesen egyeztessen a bankkal a támogatás igénylésének feltételeiről.
  • Figyelembe véve az igényléshez szükséges dokumentumok költségvonzatát és érvényességi idejét, szintén fontos, hogy az ügyfelek először egyeztessenek a banki tanácsadókkal, és csak utána kezdjék el a támogatás igényléséhez szükséges igazolások beszerzését – tanácsolta kérdésünkre a Budapest Bank.

A legtöbben használt lakásra kérték

A CIB Bank is jelentős érdeklődést tapasztalt a CSOK-nál, de konkrét számokat nem árultak el, csak arányokat. Ezek szerint az igénylők 73 százaléka kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a CSOK-ot. Az áfa-visszaigénylést kevesebben kérték a CSOK mellé, illetve önmagában is.

60 százalék náluk is használtlakás-vásárlására veszi igénybe a támogatást, a többi 35 százalék építkezéshez, 3 százalék bővítéshez és kicsit több mint 2 százalék új lakás vásárlásához.

A CSOK mellé elérhető Otthonteremtési Hitelt átlagosan 8,45 millió forint összegben igénylik, míg piaci kamatozású hitelt – a CSOK mellé – átlagosan 9,44 millió forintos összegben kérik.

Az igénylések során esetenként előforduló probléma, hogy az ingatlan nem felel meg a jogszabályban meghatározott feltételeknek, ez pedig a hitelkérelem benyújtását követően, az értékbecslés során derül ki – hívták fel a figyelmet egy újabb fontos szempontra. A gördülékeny ügyintézés érdekében az ügyfeleknek ők ezért is tanácsolják, hogy mielőtt belevágnak a CSOK-ba, mindenképpen érdeklődjenek bankfiókban az igénylési feltételekről.

Pörög a CSOK, de

A K&H júliusi kutatásuk eredményeire hivatkozott, amiből többek között az derült ki, hogy a CSOK-igénylések száma az első félévben hónapról hónapra nőtt. Július elejéig a K&H Banknál az igényelt támogatások összege elérte a 4,2 milliárd forintot, ami mintegy 1700 igénylést jelentett.

Ebből a 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK-támogatás 1,4 milliárd forintot tett ki (ez az összes igényelt CSOK-os támogatás mintegy 10 százaléka), az igényelt áfatámogatás összege pedig meghaladta a 900 millió forintot. Az igényelt támogatások átlagos összege pedig mintegy 2,5 millió forint volt.

Az ügyfelek többsége (65 százalék) náluk is használtlakás-vásárláshoz igényelte a támogatást, míg 29 százalék lakásépítési célra, és mindössze 4 százalék igényelte új ingatlan vásárláshoz. A támogatást igénylő ügyfelek háromnegyede hitelt is kért a támogatás mellé, a hitelek átlagösszege 7 millió forint volt.

Az OTP-hez hasonlóan a K&H is úgy látja, hogy bár a piac már megmozdult, még várni kell arra, hogy az új lakások nagyobb volumenben megjelenjenek a kínálatban. Ezt ők is jövőre várják.

A használt lakások viszik a prímet

A jelzáloghitelek növekvő értékesítése mellett folyamatosan egyre több a takarékokhoz benyújtott CSOK-kérelem is. A használt lakás vásárlására igényelt támogatási kérelmek száma február és június között megnégyszereződött, míg az új lakásokra igényelt támogatások száma majdnem duplájára nőtt náluk.

Az év első felében összességében mintegy kétezer CSOK-igénylést nyújtottak be országszerte a takarékoknál. Az otthonteremtési kedvezményt 2016-ban eddig náluk is túlnyomórészt használt lakások vásárlására igényelték, és csak minden negyedik CSOK-kérelem vonatkozott új lakás építésére vagy vásárlására.

Az igazi áttörés 2017 tavaszától jöhet

A társasházi és magánerős építkezések, valamint a lakásvásárlások szezonalitása miatt a bank a jelzáloghitelek és a CSOK-igénylések további emelkedésére számít 2016 harmadik negyedévében. A bank szakértői szerint az év első felében elindult új társasházi projektek átadása 2017 tavaszától igazi áttörést hozhat a lakáspiacon. A lakásépítések évek óta nem látott felfutását jelzi, hogy csak a takarékoknál és a Takarékbanknál folyamatban lévő  értékesítési célú lakásépítési ügyletek több ezer lakás átadását valószínűsítik, ezek finanszírozási igénye pedig több tízmilliárd forintra rúg.

A többi bankhoz hasonlóan szintén arra számítanak, hogy a társasházi projektek átadása 2017 tavaszától tovább növeli majd a jelzáloghitelek és a CSOK iránti keresletet, minthogy a 10 milliós támogatás, illetve a CSOK-hoz kapcsolódó 10 milliós kamattámogatott hitel egyaránt az új lakások vásárlására és építésére igényelhető.

Az első félévben az érdeklődők ötöde jutott el csak az igénylésig

Az EMMI adatai szerint az első félévben 61 ezeren érdeklődtek, és ebből 12 ezren nyújtottak be kérelmet is a CSOK-ra, összesen 32 milliárd forintnyi támogatásra.
A Miniszterelnöki Kabinetiroda információja szerint az igénylők kétharmada már szerződést is kötött, és a szerződésbe foglalt támogatások 63 százalékát már meg is kapták. (nol.hu)

Inkább az ország keleti feléről érdeklődnek

Az MKB-nál több mint 500 igénybejelentés volt idén, és persze jóval több érdeklődő, mint szerződött és folyósított. Inkább a keleti régióban nagyobb az érdeklődés a CSOK iránt, viszont egyedül náluk fele-fele arányban van az új és a használt lakások aránya.

A legnagyobb nehézséget a rengeteg hatósági igazolás beszerzése adja, valamint az egyszerűsített eljárásra vonatkozó alig féléves jogszabály módosítása az építési hiteleknél. Emiatt mindenképp azt javasolják az ügyfeleknek, hogy körültekintően tájékozódjanak, mielőtt döntést hoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik