Pénzügy

Malájoktól lopott pénzből forgatták a Wall Street farkasát

Wall Street Farkasa (wall street farkasa)
Wall Street Farkasa (wall street farkasa)

Az Egyesült Államok kormánya szerint egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzleti kör 3,5 milliárd dollárt (közel 1000 milliárd forintot) lopott el a maláj emberektől; a pénzből menő házakat, hoteleket, jachtokat és egy magánrepülőgépet vettek, valamint egy részét arra használták, hogy A Wall Street farkasa című filmet leforgassák – írta a Short.

Leonardo-DiCaprio-wall-street-farkasa.jpg

Az amerikai igazságügyi minisztérium polgárjogi pert indított, 1 milliárd dollárt akarnak szerezni az érintettektől, vagyis arra az összegre akarják rátenni a kezüket, ami amerikai bankokon ment keresztül. A kormány büntetőjogi eljárást még nem indított, viszont az eszközöket minél gyorsabban le akarja foglalni.

Az ügy célkeresztjében a maláj vagyonalap, az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) áll, amit a maláj kormány hozott létre azért, hogy a világ minden táján befektessen és a hozamból az ország állampolgárait gazdagítsa. Helyette az alap vagyonából dollár milliárdokat csaltak el és osztottak szét egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzleti körnek.

Az Egyesült Államok kormánya elsősorban a Wall Street farkasából keletkezett bevételre tart igényt, valamint minden, a filmmel kapcsolatos jogdíjra. A film 392 millió dollárnyi bevételt hozott, 100 millió dollárért készítette el egy olyan hollywoodi cég, amiről soha senki nem hallott, a Red Granite Pictures. A cég vagyona a kormány több szerve szerint is az 1MDB-től lopott pénzből származott, a maláj emberek viszont egy fityinget nem láttak viszont a film bevételéből.

A filmen kívül a kormány még több Los Angeles-i, New York-i és londoni kastélyt, lakást és hotelt akar még elperelni az érintettektől, valamint egy 50 millió dollárt érő magánrepülőgépet. A követeléseik között szerepel még három kép is, egy Van Gogh és két Monet és egy több milliárd dolláros részesedés egy zenekiadó cégben.

Három vádlott szerepel a kormány célkeresztjében:

  • Jho Low maláj pénzember, aki New York-i celebekkel szokott bulizni, magát globális filantrópnak, befektetőnek és vállalkozónak tartja. Az ő cégein keresztül juthatott ki a pénz az 1MDB-ből.
  • Riza Aziz, az ő cége a Red Granite, ami a Wall Street farkasát rendezte, egyébként az ügyben szintén érintett maláj miniszterelnök mostohafia.
  • Khadem Abdullah al-Qubaisi, emírségekbeli olajmágnás, az International Petroleum Investment Company volt ügyvezetője.

A vádlottak a befektetésen kívül a pénz egy részét szerencsejátékra fordították, magánrepülőket és jachtokat béreltek belőle, ékszereket vásároltak rajta, valamint lakásfelújításra használták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik