Kultúra

Dubajban durván megvágták A Wall Street farkasát

leonardo-dicaprio(1)(960x640).jpg (leonardo dicaprio, )
leonardo-dicaprio(1)(960x640).jpg (leonardo dicaprio, )

A 45 percnyi drogos és erotikus részek nélkül nehezen értették meg Martin Scorsese filmjét.

A film liberálisabb országokban is komoly kritikákat kapott drogos és erotikus jelenetei miatt, kifogásolták a dialógusok szabadszájúságát is, a filmben ugyanis figyelemreméltóan sokat káromkodnak.

A dubaji mozinézők közül azonban sokan csalódottan távoztak a vetítésekről, mivel a rengeteg kivágott részlet miatt nehezen követhetővé vált a film története. A nézők szerint a profán kifejezéseket hangjelzéssel nyomták el a cenzorok.

A Közel-Keleten megszokott dolognak számít, hogy cenzúrázzák a filmeket, de ennek mértéke országonként változhat. A cenzorok még a csókolózós jeleneteket is kivehetik a filmekből és bizonyos arab nyelvű műholdas tévécsatornák adásaiból.

Az Egyesült Arab Emirátusokban, amelyhez Dubaj is tartozik, jellemzően a blaszfémiát tartalmazó jeleneteket vagy szöveget vágják ki, illetve a nemzetbiztonságot sértő részeket, de a meztelenséget sem tűrik.

Scorsese filmje esetében a helyi forgalmazó, a Gulf Film felelős a produkció jelentős megcsonkításáért – mondta el a Nemzeti Médiaközpont médiatartalomért felelős igazgatója. A Az Egyesült Arab Emírségek cenzúrahivatala ugyan engedélyezte a Gulf Film által megvágott alkotás vetítését, de korántsem biztos, hogy ha a vágást a cenzorokra bízza a forgalmazó, ennyi jelenet került volna ki a filmből.

A Wall Street farkasa a szédületes karriert befutott csaló bróker, Jordan Belfort memoárja nyomán született. A produkció az idei Oscar-szezon egyik legvitatottabb alkotása lett. Scorsese, és a főszerep alakításáért vasárnap Golden Globe-díjjal elismert Leonardo DiCaprio az elmúlt napokban úgy fogalmaztak a film védelmében, hogy az “egy dekadens ámokfutó gondolatébresztő portréja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik