Oggersheim, 2016. április 19.
Orbán Viktor miniszterelnök, miután meglátogatta Helmut Kohl egykori német kancellárt az otthonában a délnyugat-németországi Oggersheimben 2016. április 19-én. (MTI/EPA/Uwe Anspach)
Pénzügy

Titkolózik a kormány, csütörtökön robbanhat a cafeteriabomba

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 05. 10. 07:00

Korábban a témában:

A szakmai érdekképviseletek a kormánytól nem kaptak semmilyen írásos anyagot arról, hogy mit tervez a kabinet a cafeteriával jövőre. A kérdés azért izgat minden érdekelt felet, munkáltatókat és munkavállalókat is, mert Orbán Viktor márciusban bejelentette a készpénzesítést, válaszul az Európai Bizottság döntésére, amely a miniszterelnök szerint “szétzúzta” a magyar cafeteria-rendszert. De hogy pontosan mit is ért készpénzesítésen, azt nem mondta el. Azóta is számos találgatás látott napvilágot, hogyan is gondolta vajon ezt, mi változik, mi maradhat, melyik érdekképviselet mit szeretne.

A fő kérdés az, hogy megmaradhatnak-e az eddig megszokott cafateriaelemek. Ugyanis a teljes beszántás is felmerült alternatívaként. A munkavállalók és a munkáltatók azt támogatnák, ha a meglévő elemek zöme megmaradna kedvezményes adózás mellett, bár a kamara pl. simán beáldozná az étkezési utalványt (Erzsébet-utalvány). A Magyar Idők korábbi értesülése szerint megmaradhat a SZÉP-kártya. De masszívan tartja magát a készpénzesítéssel létrejövő kettős bérrendszer elmélete is. Meg a titkolózás.

Ha a kedden benyújtott adótörvény tervezetét nézzük, abból erre vonatkozóan nem derül ki semmi, ahogy ezt Fata László cafeteria-szakértő is megerősítette lapunknak. Márpedig ha a cafeteria változik, annak nyoma kellene, hogy legyen az adótörvény tervezetében. De egy-két jogtechnikai módosításon kívül csak a következő extra változások találhatóak, amelyek egyébként kedvező változást jelentenének.

erzsébet utlavány (erzsébet utalvány, )
erzsébet utlavány (erzsébet utalvány, )

Így változhat jövőre a cafeteria – egyelőre

  • Jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 forint/km költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték 15 forint/km értékre növekedne az új javaslat szerint.
  • Aki majd 2017-ben vizsgálja meg a lakáscafeteria adómentességének feltételeit, annak is érdemes lehet követni a változásokat. A tervezet szerint – amennyiben azt elfogadják  – másként kell majd számolni a méltányolható lakásméretet: egy-két személyre legfeljebb háromszobás, három-négy személyre legfeljebb négyszobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében pedig egy lakószobával nőne az adómentesen támogatható lakásméret. Ez egyébként jó hír lenne a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok – emlékeztetett a cafeteria-szakértő. Azonban a tervezetben nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának. Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.
  • Jöhet az albérleti támogatás. Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhetne a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

A készpénzesítésről azonban nem talált semmit Fata László sem. Tippje szerint esetleg későbbi módosító javaslattal érkezik majd, hogy mit terveznek ezen a téren. Megnéztük, az adótörvényhez eddig még nem adtak be módosító javaslatot, tehát innen sem tudtunk meg semmit.

Csütörtökön fellebbenhet a fátyol?

Kaptunk a napokban egy konferencia-meghívót az Objektív Kutató Intézettől, adózás és foglalkoztatáspolitika témájában, csütörtökre. A beharangozó szerint a konferencia tudományos igényességgel járja körül a cafeteria gyakorlati kérdéseit adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai szempontból, legnagyobb érdeklődésre azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium cafeteria átalakítására vonatkozó bejelentése tarthat számot. Az NGM részéről többek között Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár fog előadni, Ösztönzők a foglalkoztatáspolitikában címmel.

Felhívtuk a szervezőt, hogy vajon arról van-e szó, amire gondoltunk. Azt a választ kaptuk, hogy elvileg Cseresnyés Péter előadásában beszélhet arról, hogy mi is a terv a cafeteriával, a cafeteria készpénzesítésével.

A VOSZ továbbra sem tud semmit

Megkerestük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkárát, Dávid Ferencet is, neki van-e új információja a cafeteria tervezett változtatásáról, de azt válaszolta, hogy nincs. Megismételte, amit korábban mondott, hogy a VOSZ álláspontja szerint a Széchenyi-pihenőkártyát mindenképpen meg kellene tartani, ahogy az Erzsébet-utalványt is, de korszerűsített, elektronikus formában, a SZÉP-kártya egyik zsebeként (a szállásfoglalás, vendéglátás, illetve szabadidős alszámla mellé negyedikként javasolják betenni), valamint a munkáltatók által fizethető önkéntes pénztári juttatások kedvezményes adózását szintén.

Írásos anyagot továbbra sem kaptak arról, mit tervez a kormány. A konferenciáról pedig tőlünk hallott először.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.