Pénzügy

Cafeteria – még nem döntött a kormány a járulékmentes 20 ezer forintról

Nem született döntés, de a kormány foglalkozott a kérdéssel – válaszolta a Világgazdaságnak Varga Mihály egy csütörtök reggeli konferenciát követően.
A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy hamarosan be kell nyújtani a jövő évi adótörvények változásait és a költségvetést megalapozó törvényeket az Országgyűlésnek, így ebben az ügyben is határozni fog a kormány.

Mint mi is írtunk róla, a múlt héten a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán úgy tárgyaltak a munkáltatók és munkavállalók érdekképviseletei a kérdésről, hogy a kabinet semmilyen írásos előterjesztést nem adtaValamint hogy erős ellenállásba ütközhet a készpénzesítés. Az érdekképviselők egyébként arra számítottak, hogy szerdára már a cafeteria szabályai is letisztázódnak.

Az Orbán Viktor által bejelentett cafeteria-készpénzesítéssel kapcsolatban kiszivárogtak olyan hírek, hogy az alapbéren felüli jövedelemrész után nem szedne járulékot az állam, és ennek összegét havi 20 ezer forintban maximálnák, ami legfeljebb évi 240 ezer forintot jelentene. Akkor, amikor jelenleg több mint 270 ezer forintra rúg az átlagos cafeteriakeret.

A fő kérdés persze az, hogy emellett megmaradhatnak-e az eddig megszokott cafateriaelemek. A munkavállalók és a munkáltatók azt támogatnák, ha a meglévő elemek zöme megmaradna kedvezményes adózás mellett, bár a kamara pl. simán beáldozná az étkezési utalványt (Erzsébet-utalvány). A Magyar Idők szerint megmaradhat a SZÉP-kártya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik