Pénzügy

Orbán ledózerolná a cafeteriát

Mint csütörtökön írtuk, Orbán Viktort elkapta az ötletroham, és bejelentette többek között, hogy mivel az Európai Bizottság “szétzúzta” a magyar cafeteria-rendszert (amely kijelentés azért erősen túlzó, inkább a kormány tette ezt), ezért fel kell vetni, hogy az eddig “rejtett” kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék. Ami elég ködösen hangzik.

A vs.hu úgy értelmezte a bejelentést, hogy a kormány kettős bérrendszert vezetne be, vagyis lenne a bérnek egy olyan része, amely járulékmentes lenne. Igaz, arra nem járna nyugdíj.

A Népszabadság úgy fordította le a tervet, hogy készpénzesítenék a béren kívüli juttatásokat, vagyis hogy beépítenék a fizetésekbe, s a cafeteriának megfelelő hányadot – a jelenlegihez hasonlóan – kedvezményesen adóztatnák. (Holott a cafeteria nem bér, nem is lehet az.)

A hvg.hu értelmezésében a bejelentés a cafeteria-rendszer teljes megszüntetését jelentheti, és azt, hogy kvázi visszahoznák a kormány által 2011 végén megszüntetett adójóváírást, járulék-jóváírás formájában.

Hogy pontosan mi lesz, azt még nem tudni, csak annyit, hogy a kormány júniustól vezetné be az új rendszert.

Általános vélekedés, hogy ezzel próbálják megúszni azt a várható méretes kártérítést, amelyet a korábban kiebrudalt külföldi hátterű utalványforgalmazó cégek esetleg kérhetnek, miután február végén megbukott az uniónál a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik