Pénzügy

Korán kezdtük a karácsonyi vásárlást idén

bankkártya (bankkártya)
bankkártya (bankkártya)

A Visa Europe a mai napon közzétette a 2015. november 27-től december 18-ig terjedő időszakot vizsgáló, belföldi költésekre vonatkozó adatait, amelyekből kiderül, hogy idén december 4-e bizonyult a legforgalmasabb napnak a kártyás költések tekintetében a karácsonyi időszakban. A magyar kártyabirtokosok közel 290 000 alkalommal használták Visa kártyáikat ezen a napon, és a POS költések összértéke 2 és fél milliárd forint volt, amely jelentős, közel 34 százalékos emelkedést jelent az előző év ugyanezen napjához képest.

Magyarországon december első hetében 18 százalékkal többet költöttek a magyarok az üzletekben és 37 százalékkal többet online mint azt megelőző héten. December első három hetében a POS tranzakciók száma összesen több mint 4 millió volt, amely 17 százalékkal több a tavalyi év eredményeihez képest. Nem csak a Visa kártyás POS tranzakciók száma, de a költések összértéke is 21 százalékkal magasabb volt idén – több mint 36,4 milliárd forint -, mint 2014-ben, amely azt mutatja, hogy a magyarok évről évre többet használják bankkártyájukat, és többet szánnak a karácsonyi ajándékok megvásárlására.

A POS tranzakciók alapján a magyarok körében a továbbra is legnépszerűbbek a szupermarketek és bevásárlóközpontok, ahol december első három hetében összesen közel 1,5 millió POS tranzakciót regisztrált a Visa, több mint 9 milliárd forint értékben.

Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős területi vezetője elmondta: „Örömmel tapasztaljuk, hogy az ünnepi vásárlás során is egyre inkább előtérbe kerül a kártyás fizetés a készpénzhasználattal szemben, nemcsak az üzletekben, de az online vásárlás esetében is. A Visa kártyák használatával biztonságosan és gyorsan intézhetjük vásárlásainkat, így téve még kényelmesebbé az ünnepek előtti készülődést.”

Európa szerte több mint 420 millió vásárlást bonyolítottak le Visa kártyával a fogyasztók december első hetében, így 14 százalékkal emelkedett a POS tranzakciók száma az előző évhez képest. A Black Friday péntekén a kártyás vásárlások száma ennél is több volt, 1793 tranzakciót kezdeményeztek másodpercenként, amely több mint a duplája annak, mint amit a válság idején, 2009-ben regisztrált a Visa Europe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik