Gazdaság

Decemberben 20 százalékkal többet költünk élelmiszerre és vegyi árura

Szaloncukor (szaloncukor)
Szaloncukor (szaloncukor)
A december hagyományosan erős forgalmat jelent a kiskereskedelemben, a háztartások az átlagos havi költésüknél mintegy 20 százalékkal többet fordítanak ilyenkor élelmiszerre és háztartási vegyi árura. Ez azt is jelenti, hogy a családok éves FMCG kiadásaik 10 százalékát az év utolsó hónapjában hagyják az üzletek kasszáinál. A karácsonyi ajánlatok és széles árukínálat a hipermarketeknek hoznak a legtöbbet, ugyanakkor a többi csatorna forgalmára is jó hatással vannak az adventi előkészületek.

Hagyományosan a december a kiskereskedelem legnagyobb forgalommal bíró időszaka. Az élelmiszer és háztartási vegyiáru-piacon ebben a hónapban értékesítik az üzletek az éves forgalom 10 százalékát. Kiemelten nagy arányban költenek a háztartások a karácsonyi sütés-főzés alapanyagaira, úgymint csokoládéra, majonézre, hagyományos kakaóporra, sütőporra, vaníliacukorra, mustárra vagy tejszínhabra. Hasonlóképpen magas az ajándéknak szánt és megvásárolt testápolási termékek, illetve csokoládék, szeszes italok és borok decemberre eső értékesítési aránya is.

74 ezer/háztartás

Egy háztartás átlagosan 74 ezer forintot költött 2014 decemberében élelmiszerre és háztartási vegyi árura, ami 20 százalékkal magasabb, mint az éves szinten egy hónapra vetített átlagos költése (61 500 Ft). Abban nincs különbség a háztartások között, hogy jövedelmi szintjétől, korától, lakóhelyétől függetlenül az éves FMCG kiadásaiknak 10 százalékát decemberben költik el, viszont abszolút értékben vizsgálva a költéseket, már látszanak eltérések.

A háztartás jövedelme alapján a legmagasabb és a legalacsonyabb 20 százalékba sorolt csoportok decemberi költései között jelentős különbség van: mintegy dupláját költik a magas jövedelmű háztartások decemberben élelmiszerre és háztartási vegyi árura (97 ezer forint) a legalacsonyabb jövedelmű háztartásoknál mért 52 ezer forinttal szemben.

A karácsonyi bevásárláshoz a háztartások előszeretettel keresik fel a hipermarketeket, ahol nagy választékot és rendszerint hívogató akciókat találnak. A tavalyi évben még a hét hét napján nyitva tartó hipermarketek részesedése a háztartások költéseiből az élelmiszer és vegyiáru-piacon 2014 decemberében 29 százalékra ugrott az év során mért átlagos 24 százalékról.

Szaloncukor

A szaloncukor tipikusan karácsonyi édesség. A költések alapján a 2011-ben regisztrált visszaesést követően évről-évre növekszik a háztartások által megvásárolt szaloncukor mennyisége. A növekedést általában az olcsóbb kimért termékek generálják, míg a csomagolt szaloncukrok piaca fokozatosan csökkent az elmúlt évek során.

Íz szerint a vegyes csomagok a legkedveltebbek, a háztartások által megvásárolt szaloncukor mennyiségének csaknem harmadát adják. A népszerűségi listán a második helyezést hagyományosan a zselés ízesítés érte el a tavalyi év során (16 százalék). A rangsorban a következő a karamell, majd néhány újabban népszerűségre szert tevő ízesítés következik, úgymint a kókusz/csokoládé-rum, marcipán/dió, mandula vagy a mogyoró. A bogyós gyümölcsös ízesítések kisebb részesedést értek el, továbbá a cseresznyés, narancsos, meggyes vagy málnás ízek is a lista vége felé szerepelnek.

A tavalyi évben a vásárlók átlagosan 1405 forintot fizettek egy kilogramm szaloncukorért. A szaloncukor átlagárak 2012-ben emelkedtek jelentősen a NETA bevezetése következtében: a csomagolt szaloncukroknál átlagosan 35 százalékot is elért az áremelkedés mértéke, míg a kimért termékeknél a 15 százalékot nem haladta meg. Az árolló azóta is folyamatosan nyílik a kimért és a csomagolt szaloncukrok között: 2014-ben a kimért szaloncukrok átlagára 980 forint/kg volt, míg a csomagolt termékeké több mint két és félszerese, 2578 forint/kg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik