Pénzügy

Már havi 6 milliót is kereshetnek az állami cégvezetők

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Emlékeznek még a kormány 2010-es állami bérplafonjára? Ez arról szólt, hogy maximum 2 milliót kereshetnek az állami cégvezetők, illetve a miniszterek.

Na, ezt most kidobták, és hoztak egy új rendeletet. E szerint akár már havi 6 milliót is kereshet egy állami cégvezető. Az új rendelet kedden jelent meg a Magyar Közlönyben, és azt mondja, hogy az állami cégvezetők bérét közelíteni kell a piaci bérekhez, mert így lehet növelni a hatékonyságot az állami szférában.

A piaci bérekhez való közelítés érdekében három csoportra osztották az érintett állami cégeket:

  • a pénzügyi szektorban, a Magyar Postát is ideértve, havi 5 millió a legmagasabb vezetői alapbér
  • az energiaszolgáltatóknál és más kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millió
  • a többinél 3 millió
  • ezekhez legfeljebb 20 százalék prémium járulhat, ha a társaság nyereséges.

Ez a maximum mindhárom kategóriában csak a legnagyobb vállalkozásokra vonatkozik, mert a cégek mérete alapján alcsoportokat is kialakítottak, de az adható összeg a kisebbeknél is elérheti a havi két milliót. Ugyanakkor a kormány döntése alapján „különösen indokolt esetben” mind az alapbér, mind a prémium meghaladhatja a határozatban megszabott maximumot.

A minisztereknek október végéig kell ennek megfelelően megváltoztatniuk az érintettek szerződését, és november közepéig jelenteniük, hogy ez hány emberre vonatkozott és mennyibe kerül az állami költségvetésnek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik