Pénzügy

Hatalmas bukta jöhet a nyugdíjrendszerben

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

További évi 200 milliárd forintos pluszkiadást is jelenthet, ha a férfiak is elmehetnek 40 év után nyugdíjba.

Mint írtunk róla, a Kúria engedélyezte, hogy népszavazást tartsanak arról a kérdésről, a férfiakra is kiterjesszék-e a nők 40 programot. Vagyis hogy a diszkriminációt megszüntetve az erősebbik nem képviselőinek is lehetővé tegyék 40 év szolgálati idő mellett a nyugdíjba vonulást. A népszavazáshoz persze előbb össze kell gyűjteni a 200 ezer érvényes aláírást, amihez a szakszervezetek aktív segítséget ígértek.

A Napi.hu azt nézte meg, milyen terhet jelentene éves szinten, ha a férfiak is korábban mehetnének nyugdíjba.

2014 végén a 2,1 millió nyugdíjasból 120 532 nő kapott nyugdíjat 40 éves szolgálati viszony után már a korhatár elérése előtt. Az átlagos nyugdíjuk 115 804 forint volt havonta, ami kicsivel meghaladja az átlagnyugdíjat (111 630 forint). A költségvetésnek ez a kedvezmény tavaly 167,5 milliárd forintjába került – állapítják meg. (Tavaly egyébként majdnem 3 ezer milliárd forintot költöttek nyugdíjakra.)

Hivatkoznak rá továbbá, hogy az ONYF azt közölte a napokban az RTL Híradóval, hogy egy ilyen intézkedés az első évben akár már 150 ezer férfit is helyzetbe hozhat. Amiből kijön, hogy alsó hangon 150, de akár évi plusz 200 milliárd forintos kiadással is járhat, ha a népszavazás sikerrel jár. A pluszkiadás legmarkánsabban persze nem rögtön jelenne meg, hanem csak évek múlva, amikor már 65 év lenne a nyugdíjkorhatár, és ehhez képest 58-60 évesen is elmehetnének nyugdíjba a férfiak – teszik hozzá.

Kérdés, mi lesz akkor, ha nem lesz meg a kellő számú aláírás, illetve nem lesz sikeres a népszavazás. Mert a nemi diszkriminációval akkor is kell valamit kezdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik