Pénzügy

Nyugdíj: mégis lesz népszavazás

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

Vannak, akik szeretnék, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is elmehessenek 40 év szolgálati idő után nyugdíjba. A Kúria most zöld lámpát adott a kezdeményezésnek.

Lehet népszavazást tartani arról, hogy a férfiak is elmehessenek-e 40 év szolgálati év után nyugdíjba, úgy mint a nők. A kezdeményezést első körben elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság, a kezdeményező azonban a Kúriához fordult, amely most zöld lámpát adott.

Az atv.hu úgy tudja, a kezdeményezést egy szakszervezeti vezető nyújtotta be magánemberként. A kezdeményezőnek 120 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy 200 ezer hiteles aláírást gyűjtsön össze a népszavazás mellett.
Információik szerint a kérdést támogató Kordás László vezette Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Liga Szakszervezet közösen kezd aláírásgyűjtésbe.

A férfiaknak is legyen rá lehetőségük

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáért indított népszavazási kezdeményezés mögé felsorakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek is – jelentették be az érdekvédelmi szervezetek hétfőn Budapesten, közös sajtótájékoztatón.

Mint kiderült, a népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője kezdeményezte magánemberként, aki a sajtótájékoztatón elmondta: sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, míg a másiknak nincs. Véleménye szerint meg kell szüntetni ezt a diszkriminációt úgy, hogy ne sérüljön a nők 40 éves jogviszonyra épített programja, hanem ezt a lehetőséget biztosítsák a férfiak számára is.

A szakszervezeti tisztségviselő bízik abban, hogy 1-2 hónapon belül összegyűlik a szükséges 200 ezer aláírást. A korkedvezmény 2014 év végi megszüntetése és az azt kiváltó rendszerek hiánya különösen indokolja a kezdeményezést – hívta fel a figyelmet Bodnár József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik