Pénzügy

Magánnyugdíj – nincs további haladék

nyugdij(430x286).jpg (nyugdíj)
nyugdij(430x286).jpg (nyugdíj)

A tét 208 milliárd forint. Ha a kasszák nem teljesítik a kormány által kierőszakolt feltételeket, az állam lecsap a maradék pénzekre.

Mint írtunk róla többször is, egy tavalyi törvénymódosítás miatt be kell zárni azt a magánnyugdíjpénztárat, amelyiknél a tagdíjfizetési arány nem éri el a hetven százalékot. A jogszabály szerint ugyanis a pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken. És most jött el az az idő, amikortól mindezt figyelni is fogják, vagyis a 2015 áprilisától szeptember végéig tartó félév lesz az első időszak, amikor ezt muszáj teljesíteniük a pénztáraknak – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

A pénztárak hamar kitalálták a válaszlépést: alacsony tagdíjakat hirdettek meg, hogy teljesíthető legyen a tagok számára a tagdíjfizetés. Korábban már beszámoltunk róla, hogy elsőként a Horizont Magánnyugdíjpénztár teljesítette a feltételt, még februárban. Aztán márciusban a Budapest Magánnyugdíjpénztárnak is sikerült megugrania a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt. Rajtuk kívül még két magánnyugdíjpénztár létezik, a Szövetség és az MKB pénzára. Utóbbinál április közepén már 53 százaléknál jártak, előbbinél pedig még 8 százalék híja volt a teljesítésnek – írta a lap. Abban bíznak, hogy a hónap végéig náluk is meglesz az előírásnak megfelelő Tagdíjfizetési arány.

Akik maradtak, azok egyébként egyáltalán nem jártak rosszul – kiváló hozamot biztosítanak a magánpénztárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik