quaestor (quaestor)
Pénzügy

Az MNB lehúzta a rolót a Quaestornál

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 04. 17. 17:14

A jegybank visszavonta a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a felszámolást.

Korábban a témában:

Az engedély visszavonását az indokolja, hogy a társaság nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére. A felügyeleti biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A brókercég arra jogosult ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap, illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forintig.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) pénteki hatállyal megszüntette a Quaestor Értékpapír Zrt. tőzsdetagságát és kereskedési jogát, az erről szóló határozatot a honlapján közölte a BÉT.

Az MNB 2015. március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, illetve büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál, mivel célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a befektetési vállalkozás működésében.

A Quaestor-ügyben a nyomozás március 11-én indult el, a Nemzeti Nyomozó Iroda március 26-án három embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vette őket üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. Tarsoly Csaba és két társának letartóztatása április 13-án jogerőssé vált.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.