Pénzügy

Matolcsyék rákattantak a jüanra

juan(210x140).jpg (jüan, )
juan(210x140).jpg (jüan, )

A kínai újév első napján indítják az új programot, amely tulajdonképpen devizacserét takar.

A Magyar Nemzeti Bank Jegybanki Renminbi Programot (JRP) indít, amihez a Kínai Jegybankkal kötött devizacserével lesz jüanja az MNB-nek – írták közleményükben.

Az akció apropója: Kína arra törekszik rá, hogy növelje devizája súlyát a nemzetközi elszámolásokban. Erre próbál rácsatlakozni a magyar jegybank.

Mi indokolja?

A jegybank azt hangsúlyozza, hogy az Európai Unió egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé mára Kína vált. A kínai tőkemérleg és árfolyamrendszer liberalizációjával párhuzamosan finanszírozási és diverzifikációs lehetőségeket biztosíthat az EU országainak a kínai megtakarítási portfolió és finanszírozási szerkezet átalakulása.

S hogy Magyarországnak kitüntetett szerepe van a régiós kínai kapcsolatok tekintetében: a Magyar Nemzeti Bank Kelet-közép Európa ezidáig egyetlen jegybankjaként kötött devizacsere megállapodást a Kínai Jegybankkal, Magyarországon működik az egyetlen kínai kereskedelmi bank, valamint Magyarország vált az elmúlt években a kínai működőtőke beáramlás és népességvándorlás egyik legfontosabb régiós célországává.

Nagy távlatokban gondolkodnak

A renminbi elszámolásokban közreműködő Európai Központi Bankok Rendszerébe tartozó tagjegybankok lépéseit áttekintve az MNB a Jegybanki Renminbi Program keretében megkezdte a pénzügyi infrastruktúra és intézményrendszer fejlesztését. (A renminbi a kínai deviza, a jüan hivatalos alapegysége.)

Mindez szerintük elősegítheti a renminbi nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök kihasználását, és Budapest regionális szerepéből fakadóan határon átnyúló piaci aktivitást és jövedelmet generálhat Magyarország és a régió számára.

Jüanban lehet a devizatartalék egy része is

A Jegybanki Renminbi Programhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank 2015-ben elindítja a Budapesti Renminbi Kezdeményezést.
A kezdeményezés célja Magyarország befektetési palettájának és finanszírozási forrásainak bővítése. Az MNB fontos célja a programmal a pénz-, deviza- és tőkepiaci infrastruktúrák megteremtése, az elszámolásrendszer fejlesztése, a kínai tőkepiaci engedélyekről történő tárgyalások megkezdése a renminbi elszámolásokhoz kapcsolódó pénzügyi, vállalati és kormányzati szereplők bevonásával.

A közlemény alapján a programban azzal az ötlettel is kacérkodik, hogy a devizatartalék egy részét is jüanban tartsa, legalábbis idén megvizsgálja “a jüan devizatartalék portfólió” lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik