Pénzügy

Panelt vehetünk majd főleg a szocpolból

Napvilágot látott a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéséről szóló tervezet, amelyet jövőre vezetnének be. A szocpol használt lakás vásárlására, valamint már egy gyermek után is igénybe vehető lenne.

A kiterjesztett szocpol feltételrendszere teljes egészében még nem ismert, így a pontos támogatási összeg, illetve az ingatlanokra vonatkozó részletes feltételek sem. De a tervezetből annyi már kiderült, hogy használt lakás vásárlásakor a támogatható ingatlan négyzetméterárát maximalizálnák.

Az Otthon Centrum (OC) megvizsgálta, hogy a tervezett négyzetméterár-maximumok milyen ingatlanok megvásárlását tennék lehetővé. Döntően panellakásokat lehet majd venni.

Sokat lendíthet az ingatlanpiacon

Az állami, vissza nem térítendő támogatások kiterjesztése a használt lakás vásárlásra egy nagyon fontos lépés lehet, hiszen ez a szegmens adja a lakóingatlan adásvételek több mint 95 százalékát. A jelenlegi szocpoltámogatás sikertelensége mögött jórészt az áll az OC szerint, hogy csak új építésű lakás vásárlására vehető igénybe, ami önmagában nagyon leszűkíti a támogatott ingatlanok és vásárlók körét.

Bár az új, használt lakásra igénybe vehető támogatási összegek pontosan még nem ismertek, a jelenlegi szabályozásból kiindulva ezek az összegek önmagukban nem elég jelentősek ahhoz, hogy fellendítsék a piacot – véli a cég vezető elemzője, Déry Attila. Ugyanakkor a lakáspiacon idén a támogatásoktól függetlenül is már 15-20 százalékos növekedés várható. Tehát jövőre, ha megvalósul a terv, a támogatások már egy fellendülőben lévő piacra érkezhetnek, és a pozitív piaci hangulatban komolyabb hatást érhetnek el – valószínűsítette.

Főleg panellakásokat vehetünk majd

Budapesten például az előzetes tervezet szerint használt lakás vásárlásakor 260 ezer forintos négyzetméterár lenne a maximum. Az OC eladásai alapján 2014 első kilenc hónapjában ennek a feltételnek szinte az összes panellakás megfelelhet. A panellakások átlagos négyzetméterára ugyanis 180 ezer forint volt ebben az időszakban, és csak a XI. kerületben cserélt gazdát néhány lakás 260 ezer forintot meghaladó négyzetméteráron.

Megnéztük, hogy a Költözzbe.hu-n található eladó lakások vajon mennyire férnek majd bele ebbe a keretbe. A fővárosban jelenleg a lakásokért átlag 293 ezer forintot szeretnének kapni az eladók. A 23 kerület több mint felében a kínálati átlagárak jelenleg a 260 ezer forintos határ felett vannak. Kiválasztottuk a legdrágábbnak számító kerületekben a legolcsóbb eladó lakásokat, hogy ezek vajon négyzetméterár szerint beleférnek-e majd a keretbe. Talán meglepő, de még ezekben a kerületekben is lehet olyan lakást találni, amely megfelelhet a négyzetméterár-feltételnek.

A Költözzbe.hu statisztikája szerint az ötödik kerületben kínálják a legdrágábban a lakásokat, átlagban 484 ezer forintért (ebben az átlagban benne vannak a panel és a téglalakások is). Panelből egyetlen egy van jelenleg eladó ebben a kerületben, illetve egy sem. Mert a leírásból kiderül, hogy tulajdonképpen téglalakásról van szó.

Másfél szobás – kilenc hónapja hirdetik

A következő a toplistán a II. kerület (átlagos eladási ár 438 ezer forint/négyzetméter). A legjobb árban hirdetett lakás szintén 45 négyzetméteres, másfél szobás, hetedik emeleti. Különlegessége, hogy a ház tetején napozóterasz található, körpanorámás kilátással a budai hegyekre. A ház zöldövezetben van, a belső kertben egy nagy játszótérrel.

 

Az eladó szerint a lakás jó állapotban van. A járólapokat, csempéket kicserélték és a vízvezetékrendszer is új. Azt is megjegyzi, hogy a parketta nagyon jó állapotban van, recsegésmentes. (Hogy ez miért annyira fontos, az nem derül ki.) Az ablakok redőnyösek, a loggia beépített, nagy tárolási lehetőséggel. A közös költség 25 ezer forint, amiben benne van a szemét, víz, csatorna és a fűtés díja is. Ami még fontos lehet, hogy a lakás alaprajza a tulajdonos szerint alakítható, több variáció is lehetséges. És azonnal lehet költözni. A képek alapján kifejezetten szép ez a panel.
Kicsivel olcsóbb is, mint az előző: 13,5 millió forint, így négyzetméterára 300 ezer forintra jön ki. Szóval szocpolra nem esélyes, de bele lehet szeretni.

A következő legdrágább kerület az I. (átlagos négyzetméterár 400 ezer forint), de itt nincs eladó panellakás.

Másfél szobás – friss

Az oldal statisztikája szerint az eladó lakásárakat nézve a negyedik legdrágább kerület a XII., ahol átlagban 396 ezer forintot kérnek az eladók a kínált lakásokért. Az első találat a legolcsóbbak között egy másfél szobás, 45 négyzetméteres lakás, mely a budai hegyekre néz. Annyit lehet még megtudni a hirdetés alapján, hogy a tízemeletes házban a hetediken lévő ingatlant 2007-ben újíttatta fel a tulajdonos.

Még csak bő 2 hete hirdették meg, 14,7 millió forintért. Ez azt jelenti, hogy a lakás négyzetméteréért 327 ezer forintot szeretnének kapni. Vagyis a vevő erre a lakásra úgy tűnik, nem fog tudni felvenni szocpolt.

Egyszobás – hét hónapja hirdetik

A XI. kerület az ötödik a toplistán (átlagos négyzetméterár 359 ezer forint). Itt a harmadik ajánlatot választottuk (az elsőn haszonélvezet van, a másodikat meg a tulajdonos ismerőse hirdeti).

 

A harmadik emeleti 37 négyzetméteres lakás egy tízemeletes ház negyedik szintjén található. Az erkélyt beépítették, távfűtés és egyedi vízmérő is van. Annyit tudunk meg még a leírásból, hogy a közös költség havi 6500 forint. A fotók alapján átlagos állapotban lehet.
És igen, erre akár szocpolt is kaphat jövőre a vevő, hiszen az ára 7,8 millió forint, így egy négyzetméteréért 211 ezer forintot kér az eladó.

Vagyis aki keres az találhat még a drágább kerületekben is olyan lakást, amire akár szocpoltámogatást is kaphat majd jövőre, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik