Pénzügy

A mamahotelt nehezen váltja az albérlet

A 19-29 éves városi fiatalok több mint 60 százaléka a szülői házban él ma még. Az önállósodás egyik kézenfekvő útja lehet a bérlés, főleg ha ketten összeállnak. Egy kutatás szerint rezsivel együtt átlag havi 53 ezer forintra van szükség az életkezdéshez.

Tavaly írtuk

A K&H pályakezdők jóléti indexének felmérései szerint nem nőtt a fiatalok önállósodási kedve. Annak ellenére sem, hogy már 5 százalék alatti thm mellett is elérhetőek a lakáshitelek.

Jó a mamahotelben

A 19-29 éves városi fiatalok 62 százaléka még a szüleivel él. A családdal együtt élő fiatalok ötödének fontos csak, hogy önálló háztartásba költözzenek, negyedük nem tervez még önálló háztartást. A költözés legvalószínűbb forgatókönyve az albérlet, jelenleg a fiatalok 18 százaléka él valamilyen önálló bérleményben.

A lányok hamarabb önállósodnak

Az önállósodás – a szülőktől való elköltözés – a fiatal nőkre jobban jellemző, az albérletben élők kétharmada ugyanis nő. Persze az egyetem befejezése is jelentős változást hoz az önállósodásban: míg a 25 év alatt a fiatalok csak 13 százaléka lakik albérletben, 26 év felett ez az arány a duplájára nő.

Hasonló az arány Budapest és vidéki városok viszonylatban is: a fővárosban élő fiatalok 27 százaléka említi az albérletet, míg vidéken csak 13 százalékuk.

Bekavarhat

Kettesben könnyebb

A bérelt lakást jellemzően – a válaszadók több mint fele – ketten veszik ki, a bérleményben egyedül mindössze 8 százalékuk él.

Az önálló élet kezdésének fontos lépcsője a szülőktől való elköltözés. A jelenleg albérletben lakó fiatalok közül a lakásvásárlást tervezők több mint fele mondta azt, hogy ezt főleg hitelből tervezi. Az ő vélekedésük reálisabb piacismeretet feltételez, mint azoké, akik sosem laktak albérletben. Utóbbiak körében a lakásvásárlást tervezők mindössze negyede gondolja úgy, hogy hitelre szüksége lesz saját lakása megvásárlásához – állapítja meg a bank felelős vezérigazgató-helyettese, Bába Ágnes.

Mennyibe fáj?

Amikor albérletről beszélünk, a fiatalok közel 90 százalékánál ez azt jelenti, hogy olyan lakást bérelnek, ahol a tulajdonos nem lakik velük együtt. Az átlagos bérleti díj a kutatás szerint 29 ezer forint egy főre számolva, rezsivel együtt pedig ez az összeg 53 ezer forint. Ha már elköltöztek a szülőktől, akkor a fiatalok többsége – 72 százalék – teljes mértékben maga fizeti a lakásbérlés minden költségét.

A Költözzbe.hu-n most olyan ajánlatokat kerestünk, amelyek az önállósodást albérletben kezdő fiataloknak lehetnek ideálisak. Ha kíváncsi rá, hogy átlagban mennyibe kerülnek az 1-2-3 szobás albérletek, kattintson az oldalon lévő statisztikára! Mi kivadásztuk a jelenlegi legolcsóbb ajánlatokat.

Albérlet ocóért?

Egyszobás csak hölgynek

Nem a belvárosban található a szoba, az igaz, de cserébe igen kedvező az ára. A 17 négyzetméteres földszinti külön lakrész (1 szoba) egy családi ház külön bejáratú része. Azt írja a tulaj, hogy berendezett, gépesített a lakás, de konyha nincs benne kialakítva. Viszont a kertet lehet használni.

Kizárólag hölgynek adják ki, hogy miért, az nem derül ki a hirdetésből (ígéretük szerint abból nem csinálnak problémát, ha a bérlő vendéget fogad). Nagy bánatunk, hogy fényképet nem tettek fel, pedig már 4 hónapja hirdetik. Az ára havi 25 ezer forint, ami azt jelenti, hogy a kiadó 37 százalékkal kér kevesebbet, mint amennyi a kerületi átlagár. Hogy a rezsi mennyi, az nem derül ki, ahogy a kaució sem.

Kétszobás, akár kisgyerekeseknek is

Első emeleti, 54 négyzetméteres ez a kiadó csepeli lakás, mely a tulajdonos szerint csendes utcában található. Bútorozott, az internet, kábeltévé és a telefon be van vezetve.  Hosszú távra szeretnék kiadni, 7 hónapja hirdették meg. Azt írják, kisállat is jöhet, de nagy testű kutya már nem. A lakáshoz erkély is van, az ablakok parkra néznek.

 

A bérleti díja pontosan duplája annyi, mint az előző egyszobás lakrészé, vagyis 50 ezer forint. Így egyébként négyzetméterre 64 százalékkal olcsóbb az albérlet, mint amennyit a kétszobás csepeliekért a többi kiadó kapni szeretne.

Itt nincs zsákbamacska, a közös költség havi 8900 forint, a rezsi 25-30 ezer még pluszban. Vagyis max. 90 ezer forintba kerül a lakás egy hónapra. Ha ketten mennek, az fejenként 45 ezer forint. Plusz 150 ezret le kell tenni kaucióra a kibérléskor.

1+2 félszobás – friss ajánlat

Mindössze két napja hirdették meg ezt a IX. kerületi, belső kétszintes, 70 négyzetméteres lakást (amerikai konyha, nappali, két hálószoba). A fűtés cirkós, a kilátás udvari, a lakás bútorozott, és hűtő is van benne.

 

A havi bérleti díja 65 ezer forint, ami szinte barátinak mondható, hiszen a kerületben kínált hasonló szobaszámú lakásoknál 62 százalékkal olcsóbb egy négyzetmétere. Hogy a rezsi+kaució mennyi, azt sajnos nem tüntették fel. A fotók alapján elég jó választás lehet ez a lakás. Akár önállósodni vágyó fiataloknak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik