Pénzügy

Használt lakásra is lehet szocpolt felvenni

Még egyeztetés alatt áll, de július elsejétől hatályba léphetnek a lakásépítési támogatásra vonatkozó új szabályok.

Újdonság, hogy a támogatást már egy gyermek után is lehet igényelni, illetve a kezdeményezetti körbe a használt lakásokat is bevonják – írja a Világgazdaság. Utóbbiaknál szabályozzák a legmagasabb négyzetméterárat, hogy a szabályozás ne adjon lehetőséget a támogatással való visszaélésekre és valóban a rászorulók jussanak saját első otthonhoz.

Változatlan marad a szocpol legnagyobb összege, 2,5 millió forint. A támogatás mértéke azonban függ a lakásmérettől és a gyermekek számától – egy 40-55 négyzetméteres lakásra egy gyerek után 400 ezer forint jár, 500 négyzetméter fölött félmillió forint támogatást adnak. A magzat már a terhesség 24. hetét követően gyermeknek számít.

A lakásbővítésre igényelt támogatásnál az ingatlannak legalább egy lakószobával kell nőnie. Ötről tíz évre nőhet az otthonteremtési kamattámogatott hitel támogatási időszaka. Az első öt évben nem változik a támogatás eddigi mértéke, majd a hatodik és tizedik év között fokozatosan csökken. Az időszak kitolása a már futó szerződésekre is vonatkozik – írta pénteki számában a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik