Pénzügy

Hullámvasúton a lakásárak

Van, ahol már kicsit örülhetnek az eladók, máshol meg továbbra is a vevők vannak jobb pozícióban. Megmutatjuk, hol lehet most szerencséje a lakásvásárlással.

A Duna House becslése alapján az idén 14 százalékkal élénkült az ingatlanpiaci forgalom. Vagyis ennyivel több lakás, ház cserélt gazdát, mint tavaly. Amiből ugye áremelkedés következne. Megfigyelésük szerint volt is ilyen tendencia, de nem mindenhol.

2012-2014

A budapesti téglalakásokat nézve például nem egységes a kép. 2012 és 2014 között 90-93 százalékos volt a lakásárindex, de ezen belül jelentős eltérések látszottak, attól függően, hol is volt az ingatlan. A piac kisebb szeletét kitevő, ám frekventált I. és V. kerületben például már a két évvel ezelőttinél 13-15 százalékkal drágábban (342, illetve 379 ezer forintos négyzetméteráron) keltek el a lakások.

A szintén belvárosi VI-VII. kerületben ehhez képest jóval kevésbé, átlagban 6 százalékkal híztak az árak a két évvel ezelőttihez képest.

A másik végletet pedig a XV., XVII. és XXII. kerület képviseli, ahol nem hogy nem nőttek, hanem 10-15 százakkal még lejjebb is mentek az árak. Vagyis átlagosan ennyivel kevesebbet kaptak az eladók, mint két évvel ezelőtt.
És hol állnak a jelenlegi kínálati árak ezekhez a tényszámokhoz képest? Megnéztük a házár tárházban, vagyis a Költözzbe.hu-n.

Panellegek

Itt alkudni kell

A több mint 44 ezer eladó budapesti lakást tartalmazó portálon az átlagos négyzetméterár most 276 ezer forint volt. Mint mindig, ez a legmagasabb érték az országban. Az első kerületben pedig a meghirdetett lakásokat átlagban 402 ezer forint/négyzetméterért szeretnék eladni a tulajdonosok. Vagyis mintegy 17 százalékkal drágábban kínálják az ingatlanokat, mint amennyi az eladási átlagár mostanában.

Ami egy kicsit talán még akkor is soknak tűnik, ha arra gondolunk, hogy az alku is az üzlet része. Nemrégiben ugyanis megírtuk, hogy már kevesebbet alkudhatnak a vevők, mint korábban, átlagban 10-13 százaléknyit.

Az V. kerületben eladásra kínált lakások átlagára viszont még ennél is jobban elhúzott az eladások alapján mért ártól: a különbség 20 százalékos volt. Vagyis az átlag 456 ezer forintos árban lehet némi tartalék eladói oldalon.

Ahol szerencséje lehet

A VI. kerületben ehhez képest csak 6 százalékkal magasabb (312 ezer forint/négyzetméter) a kínálati ár a Költözzbe.hu-n, mint amennyiért az idei első fél évben elkeltek a lakások. Ez mondjuk meg is felelhet egy alkunak.

A VII. kerületben azonban már hajszálra megegyezik a két átlag (243 ezer forint/négyzetméter). Ami azt is jelentheti, hogy ebben a kerületben szerencsénk lehet: elképzelhető, hogy a Költözzbe.hu-n található ajánlatok közül alkuval együtt is olcsóbban vásárolhatunk, mint amennyiért mostanában mentek el a lakások.

A XXII. kerületben is hasonló lehet a helyzet, mivel ott csak 2 százalékos a különbség, tehát alkuval akár itt is az átlagár alatt vehetünk. A másik két említett kerületben pedig ennél is jobban járhatunk.  A XV.-ben 1 százalékkal alacsonyabb a kínálati ár a Költözzbe.hu-n, mint amennyiért az idén elkeltek a lakások. A XVII. kerületben pedig több mint 8 százalékkal alacsonyabbak átlagban a kínálati árak, mint amennyit a vevők hajlandóak voltak fizetni az utóbbi időkben.

Olvasói sztorik