Pénzügy

Panellegek – ha gond a pénz, és ha nem

Váratlan különbségek a panelpiacon: százötvenöt kislakás áráért kaphat egy igazán nagy, luxuslakást. Vagy fordítva. 

Rég nem tapasztalt élénk forgalmat hozott a július az ingatlanpiacon: 22 százalékkal emelkedett az adásvételek száma. No de milyen áron?

A Duna House adatai szerint júliusban szinte teljesen azonos áron vásárolták a panellakásokat az ország két felében, hiszen keleten 128, nyugaton 129 ezer forintot adtak négyzetméteréért. Ugyanezt a típust Pesten átlag 174, Budán 213 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták.

A téglalakásoknál már nagyobb volt a szórás: keleten 146, nyugaton 189 ezer forint volt az átlag, Pesten 243 ezer forintot fizettek érte, Budán 308, a belvárosban pedig 328 ezer forintot. És vajon mi van a kínálatban?

Majdnem 3,5-szeres árkülönbség átlagban

A Költözzbe.hu statisztikája szerint az eladók országos átlagban 234 ezer forintot szeretnének kapni négyzetméterenként, ami az átlagos méretre, 60 négyzetméterre vetítve 13,9 millió forintos kínálati árat jelent.

Ennél magasabb átlagárral csak Győr-Moson-Sopron megyében találkozhatnak a vevők, illetve Budapesten, ahol a legmagasabb az árelvárás, 287 ezer forint négyzetméterenként. A megyék csaknem felében a 160 ezer forint körüli átlagár a jellemző. Lefelé kilóg Borsod, ahol alig kerül 100 ezer forint fölé a kínálat. Nógrádban ennél is nyomottabb, mindössze 83 ezer forintos áron kínálják átlagban a lakásokat. Aminek majdnem 3,5 szerese a fővárosi eladók elképzelése.

Persze ez nyilván nem véletlen, összefügg azzal is, hogy milyen megélhetésre lehet számítani az ország egyes részein.

Panel 3 millió forintért

A legek megtalálásához az oldalon először beállítottuk a keresőt panelre, és az árak szerint növekvő sorrendbe. Kicsit hihetetlennek éreztük, de a XV. kerületben 3 millió forintért találtunk egy 36 négyzetméteres, 1,5 szobás, a leírás szerint jó állapotú panelt. A tulajt egyébként csere is érdekli.

 

Az első oldalon feldobott lakások egyébként mind 6 millió forint alattiak voltak. Szóval ha valakinek ez a lélektani határ, ő is több ajánlatból választhat.

Élénkzöld, 6,2 millióért

A szoba színe miatt akadt meg a szemünk ezen a lakáson, amire azt is írták, hogy az ára már nem csökken tovább (2013 októberében még 100 ezer forinttal kínálták drágábban, egy hónap múlva engedtek belőle.)

 

Az egyszobás, 44 éves tipikus panel egy tízemeletes házban található, alaprajza egy szögletes nyolcasra hasonlít, mini a konyha és a fürdőszoba. (Ha pedig valakinek nem tetszik az élénk zöld fal, nyilván át lehet festeni.)

Ha a pénz nem akadály

Ezután megfordítottuk a beállítást, és ismét őszintén elámultunk a listában felugró első találaton. Ki gondolta volna, hogy egy panelért is igen mélyen kellhet a pénztárcába nyúlni? Az árat a végén áruljuk el. Elöljáróban annyit, hogy a Költözzbe.hu kínálatában jelenleg a második legdrágább panel a II. kerületben, Pasaréten található (nem meglepő módon), egy csendes utcában. (Azért nem a legdrágábbat választottuk, ami duplaennyibe kerül, mert azt jelenleg irodák, és egy zeneiskola bérlik, szóval nem az a tipikus lakás.) Szóval a mi választottunk 300 négyzetméteres, 6 szobás, 3 szintes kégli, 2 fürdőszobája van, és tartozik hozzá egy viszonylag nagy kert is.


 Pasaréti látkép. Fotó: MTI

A kivitelezés pedig kifejezetten igényes, ahogy a tulaj jellemzi: exkluzív. Hogy ez mit jelent? Elég ha annyit említünk, intelligens házvezérlés, luxusszaniterek, mennyezetfűtés-hűtés, és 6 autó fér el a garázsban? A luxusvilla egyébként befejezés előtt áll, de 3 hónap alatt kulcsrakész állapotba hozható. A négyzetméterára nyolcszorosa a budapesti átlagnak, vagyis 1,6 millió forint. 465 millió forintot kértek érte.

Ha ezt mégis sokallaná, aki igazán nagy lakást keres, annak jó hírünk van. A harmadik helyezett panel már ennek az árnak majdnem a tízedéért is elvihető. A III. kerületben található, 147 négyzetméteren 8 szobával, 2 konyhával, WC-vel és fürdőszobával. Vagyis nem is egy, hanem két lakásról van szó, egymás mellett. Ami akár két generációnak is jó megoldás lehet.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik