Pénzügy

Tripla fűtési díjat kell fizetniük, mert nincs leolvasás

A hasonló méretű lakásokban élők havi 5-7 ezer forintjához képest 19 ezer forintos fűtésszámlát kénytelen fizetni egy lakó. Azért, mert évek óta nem olvasták le a költségelosztókat a házban.

Tavaly szeptemberben egy szövetkezeti lakásba költözött olvasónk (teljes nevét kérésére nem írhatjuk le, csak annyit, hogy Andinak hívják) az édesanyjával. A lakásban az is szimpatikus volt nekik, hogy a távfűtéshez volt költségelosztó berendezés. Ami például azért is jó, mert a tényleges fogyasztás alapján lehet fizetni a távfűtést is.

Azonban kiderült, hogy ebben nagyot tévedtek. A mérők ugyanis hiába vannak felszerelve, mert leolvasás már évek óta nem volt.

Ami valljuk be, elég furcsa. Főleg, hogy a költségelosztókat 2009-ben 3 millió forintos vissza nem térítendő pályázati támogatással szereltették be a lakásokba. A pályázati támogatást pedig pont azért kapta a ház, hogy mérni tudják a lakók fogyasztását. És hogy a lakókat így takarékosságra ösztönözzék.

Mi történt?

Megtudtuk, a lakásszövetkezet előző elnöke 3 éve lemondta a leolvasást, állítólag azzal az indokkal, hogy a lakók nem voltak elégedettek az eredményekkel. A jelenlegi elnök azonban úgy tájékoztatott minket: a lakók 2013 őszéig, amíg Andiék nem reklamáltak, nem is tudtak róla, hogy az előző elnök megszüntette a leolvasási szolgáltatást. Írásos dokumentációt egyébként a mostani elnök nem talált sem a szerződéskötésről, sem a szerződésbontásról. (A korábbi elnök pedig súlyos beteg – őt így nem tudtuk megkérdezni.)

Szóval 2011-ben a költségosztó cég  (hétköznapi fordulattal élve: a leolvasást végző cég) meghatározta az úgynevezett “szorzószámokat”. S ezeket a szorzókat a lakásszövetkezet vezetése megadta a  Főtávnak. Így  azóta is ez alapján számlázott a hőszolgáltató a mit sem sejtő lakóknak. A szorzó ugyanis beragadt, hiszen azóta nem volt leolvasás.

Triplája díjat fizetnek

Andiék pedig azért fizetnek a 38 négyzetméteres lakásra havi 19 200 forintot (miközben a többi hasonló méretű lakásban 5-7000 forint a díj), mert az előző lakó szerette a meleget. Vagyis emiatt magas a szorzójuk. Ők meg hiába fűtenek lájtosan, kapják a borsos számlát. A majdnem havi húszezer forintot egyébként már a 20 százalékos rezsicsökkentés után kell érteni (anélkül majdnem 24 ezer forint lenne a fűtés havidíja).


A kép illusztráció
Fotó: MTI

De mit lehet ilyenkor tenni? Meddig kell még a magasabb díjat fizetniük? S lehet-e visszamenőleg korrigálni a tényleges fogyasztás alapján a fizetett összegeket? Ennek kiderítéséhez megkerestük a távhőt, és az óraleolvasást végző Gáti Kft. illetékes munkatársát is. Velük a lakásszövetkezet elnöke is felvette már korábban a kapcsolatot, sőt a legutóbbi lakógyűlésre személyesen is elmentek a cégek képviselői, hogy tájékoztassák az érdekelteket a lehetőségekről.

Újraindítanák a mérést

A lakásszövetkezet elnökétől úgy tudjuk, a ház szeretné újraindítani a mérést, és a lakók tényleges fogyasztás alapján kívánnak fizetni a jövőben. Ehhez azonban az kell, hogy a házban felszerelt összes költségelosztó berendezés üzemképes legyen. A ház közgyűlésének hivatalos döntést kell hoznia arról, hogy visszatérnek a leolvasáshoz, és arról is, hogy havi, vagy évi egyszeri  leolvasást szeretnének-e. A lakószövetkezet elnökétől úgy tudjuk, elvileg a többség a havi leolvasást támogatná. A döntés után vagy elkezdik a havi adatszolgáltatást a költségosztók alapján, vagy szerződést kötnek az évi egyszeri utólagos elszámolásra.

A FŐTÁV ezt ajánlja:

Azoknál az épületeknél, ahol megvalósult a teljeskörű költségosztás, a havi leolvasást javasolja a távhőcég. Ez esetben a lakók hónapról hónapra nyomon tudják követni a fogyasztásukat és szükség esetén beavatkozhatnak: lejjebb tekerhetik a hőfok-szabályozót. A költségosztás és a leolvasás gyakoriságától függetlenül pedig dönthetnek, hogy a havi fogyasztásuk alapján szeretnék fizetni a számlát, vagy választhatják az egyenletes díjfizetést is.

A Gáti Kft.-nél a ház ügyeit Vörös Gábor viszi, akitől megtudtuk, ha kapnak rá megbízást, akkor a következő mérési ciklusban (ami akár lehet márciusban is) kimennek, hogy próbamérést végezzenek. Ehhez nem kell bemenniük a lakásokba, mert az órajeleket a ház előtt is tudják fogni. A próbamérésből megtudhatják azt is, hogy mely lakásokban nem üzemképesek a költségelosztó mérők. A nem üzemelőket egyenként meg kell vizsgálniuk, amihez már a lakásokba is be kell jutniuk. Ahol nem rongálták meg a mérőt, ott a 10 éves garancia miatt ingyenes a karbantartás vagy a csere. Ha azonban rongálás történt, akkor a lakónak kell megtérítenie a kárt.

(A készülékekben lévő elemekre a gyártó  10 évig tartó üzemet garantál. Ha ez az idő lejárt, a mérőeszközöket cserélni kell. Ez radiátoronként 6 ezer forintos kiadást jelent.)

A fűtési költségosztók egyébként egy évig visszamenőleg tárolják havi szinten a mérési adatokat – mondta kérdésünkre Vörös Gábor. Vagyis elvileg a mostani fűtési szezonra lehetne korrigálni a számlákat a tényleges fogyasztással. Andiék is ezt szeretnék. Olyan szempontból is szerencséjük lehet, hogy mivel még a fűtési szezon kezdete előtt költöztek, így nincs akadálya, hogy a Főtáv elszámoljon velük.

Utólagos korrekció

Jó hír, hogy a Főtáv is azt írta megkeresésünkre: elvileg van arra lehetőség, hogy a fűtési idény végén leolvasott költségosztók alapján újraosszák a már kifizetett hődíjakat a képviselet kívánsága szerint. Ehhez április végéig szerződést kell kötnie a háznak a Főtávval a 2013-2014-es fűtési idény utólagos elszámolására.

Gond lehet azonban, ha nem minden lakásban volt, vagy nem mindenhol működött a költségosztó berendezés. A szerződéskötéshez (utólagos elszámolás) ugyanis az kellene, hogy minden lakás összes eszközéből legyen adat. Ezért a lakásszövetkezet  elnökének nyilatkoznia kell majd arról, hogy a költségosztás kialakítása teljeskörű és a berendezések hibátlanul működnek.

Amíg ez a feltétel nem valósul meg, addig a ház közössége/ képviselete nem fog tudni szerződést kötni. És a visszamenőleges elszámolás sem lehetséges – tudtuk meg a távhőcégtől. Vagyis minél előbb össze kellene hívni egy közgyűlést, és meg kellene hozni a szükséges döntéseket. Már ha a többi lakó is szeretne utólagos számlakorrekciót.

Rezsicsökkentés: víz- és csatornadíj, szemétszállítás

Ezeket a költségeket a házban lakók a közös költséggel együtt fizetik. Rezsicsökkentés még nem volt a víz- és csatornadíjnál, illetve a szemétszállításnál, amit szintén kifogásolt olvasónk. A közös képviselőtől megtudtuk, azért nem volt, mert a júliusi rezsicsökkentés óta még nem volt közgyűlés, amit egyébként évente legalább egyszer kell megtartani.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál megerősítették: A közös költséggel együtt fizetett szolgáltatásoknál csak a közgyűlési döntés után lehet a rezsicsökkentést érvényesíteni. Ha pedig a lakóközösség úgy dönt, hogy a közös kasszába kerül a pénz, akkor nincs lakásonkénti visszatérítés. Ez a téma várhatóan a májusi rendes évi közgyűlésen kerül majd napirendre – tudtuk meg a lakásszövetkezet elnökétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik