Pénzügy

Az élelmiszereknél is megfizetjük a szárazságot

Több mint negyven éve nem volt ilyen kevés eső a Közel-Keleten, ez kihathat a világpiacra is.

Az élelmiszerárak világpiaci emelkedését okozhatja a közel-keleti szárazság – írta a Reuters hírügynökség egy még nem publikált szakértői tanulmányra hivatkozva.

Az ENSZ és annak több szakosított szervezete (köztük az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet – FAO) által készített tanulmány szerint az általános csapadék indexből (SPI) kiderül, hogy 1970 óta nem volt ilyen kevés eső a régióban.
Vízügyi és mezőgazdasági szervezetek arra készülnek, hogy szárazság sújtotta térséggé nyilvánítsák a tágabb értelemben vett Közel-Keletet egészen Marokkótól Jemen déli részéig.

Jordániában 60 éve nem volt ilyen kevés csapadék, az ország duzzasztógátjainál a vízszint a maximálisnak csak a 42 százalékát éri el az előző évi 80 százalék helyett.

Irak és Szíria szintén nehéz helyzetben van, az országokon belüli harcok akadályozzák a normális mezőgazdasági termelést, és a szárazság kezdete előtt se tudtak felhalmozni tartalék vízkészleteket.

Ebben a két országban a háztartásoknak több mint 30 százaléka kötődik valamilyen szinten a mezőgazdasághoz. Szíriában 2011 előtt 3,5 millió tonna volt az éves gabonatermés, 2014-re 1 millió tonnára esett.

A közeljövőben megjelenő tanulmány szerint a Közel-Keleten évek óta a mostani volt a legszárazabb tél, és a régió termelésének visszaesése az egész világon kihathat az élelmiszerárakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik