Pénzügy

Így ehet ingyen szuperzöldséget

Menjen ki az erdőbe. Idén egy hónappal hamarabb érkezett a medvehagyma-szezon.

Kirándulók, figyelem! Állítólag már lehet szedni a medvehagymát Magyarország erdeiben, elsősorban az ország déli részében. Ez azt jelenti, hogy körülbelül egy-másfél hónappal előbb érkezett meg a rekordmeleg télnek köszönhetően a medvehagymaszezon. (Egy átlagos évben április és június között lehet szedni a vadon termő zöldséget.)

Régebben csak az erdőben lehetett gyűjteni, ám az elmúlt években már egyre többször lehet a városban is kapni csomagolva. Általában ezek is gyűjtött medvehagymák, mivel a termesztése nem könnyű, több év alatt szaporodnak csak fel a hagymák.

Nagy tételben 600 forintos kilónkénti áron is kapható lesz amikor már igazán szezon van, de egyelőre drágábban szerezhető csak be, majdnem tízszer ennyiért.

 

Praktikus tippek a szedéshez

–       a medvehagyma a humuszos erdőtalajt és a nedves, félhomályos helyeket kedveli, ott találni meg

–       levele hasonlít a mérgező gyöngyvirágéhoz, ám elég könnyű megkülönböztetni őket: csak a medvehagyma levelének van erős fokhagymaillata

–       a medvehagyma virága is ehető. Ha már felvirágzott, inkább azt érdemes szedni, mert a levelek elveszítik a zamatukat

–       a medvehagyma gumója is szedhető, és lágy ízű fokhagymaként fogyasztható

 

Ahol életveszélyes szedni

A Téli Olimpiai Játékok előtt, alatt és még néhány nappal a zárás után is megtiltották az orosz hatóságok a Szocsi környékén, Csecsenföld és Ingusztán egyes részein a medvehagyma szedését.

A hírt a dzsihádista Kavkaz-Centr honlapja közölte. “A hitetlenek nem közölték, hogy a medvehagyma gyűjtése az erdőben milyen módon veszélyeztetné a szocsi olimpiai játékokat” – tették hozzá. Állítólag az elmúlt években többször is medvehagymát szedő embereket öltek meg vagy sebesítettek meg tévedésből a rendvédelmi szervek, mivel lázadóknak nézték őket – írta a BBC-re hivatkozva a Hír.ma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik