Pénzügy

Meglepően megdrágulhat a bevásárlásunk az ukrán válság miatt

Kilőtt a kukorica ára és még emelkedik.

 

Épp megszoktuk, hogy kicsit olcsóbb lett a sertéshús, de könnyen lehet, hogy nem tart sokáig. Sőt, még más élelmiszerek ára is megemelkedhet. Amikor ugyanis baj van a Kelet Kenyereskosarában, Ukrajnában, ahol a világon a harmadik legtöbb kukoricát termesztik az USA és Brazília után, akkor ez történik.

Az ukrán gazdák gondjai

Az árutőzsdéken már kongatják a vészharangokat, hiszen az ukrán gazdák egyszerűen ráültek a készleteikre és nem adnak el kukoricát. Attól tartanak ugyanis, hogy a hrivnya durva zuhanása miatt elértéktelenedik a pénz. Ezért inkább kukoricában tartják a vagyonukat, és kivárnak.

Ez persze azt jelenti, hogy a kisebb kínálat miatt megugrik a kereslet az amerikai kukorica iránt – és persze az árak is megemelkednek ennek megfelelően. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy féléves csúcsra került a kukorica ára: egy bushel (0,2 tonna) tengeri ára már majdnem 5 dollár, pedig januárban még 4 dollár környékén volt.

A kilátásokat ráadásul az is rontja, hogy a kukoricát Ukrajnában áprilisban szokták vetni, hitelből. Csakhogy az ukrán válság miatt most nem csak hogy nehezen jutnak forráshoz az ottani gazdák, hanem ráadásul drágán is. Ez azt jelenti, hogy még a válság esetleges elmúlása után is sok pénzt kérnek majd a gazdák, feljebb hajtva az árakat. És a szegény gazdákat még az ág is húzza: már most látni, hogy számos területen aszályos év lesz.

Dráguló hús

A kukorica ára nekünk fogyasztóknak azért fontos, mert a modern élelmiszergazdaság egyik alapgabonája: ezzel takarmányozzák a csirkéket, a sertéseket, s számos élelmiszeriparban használt alapanyag – a citromsavtól a keményítőn át a fruktóz-glükóz-szirupig – jellemzően kukoricából készül. Tehát a kukorica drágulása jelentős húsdrágulást hozhat magával, s más élelmiszerek árát is felhúzza.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik