Pénzügy

Csak azért nem fogyunk jobban, mert kevesebben halunk

Tavaly az év első tizenegy hónapjában kevesebb gyermek született, mint egy éve. Igaz, kevesebben is haltak meg.

Az előzetes adatok szerint 2013 első tizenegy hónapjában 81 241 gyermek született, 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 114 882 halálozás pedig 2,6 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–novemberi időszakhoz képest. Mivel a halálozási szám jobban csökkent, mint a születési, így a természetes fogyás 33 641 fő volt, 1 433-mal kevesebb az egy évvel korábbinál – derül ki a KAH legfrissebb adataiból.

Erős mondat

Pongrátz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese mondta nemrégiben:

“Aki nem akar gyereket, megérdemli a pszichológust.”

A születésszám

Az év első öt hónapjában és augusztusban elmaradt az előző évitől, a többi öt hónapban pedig emelkedett. A legnagyobb növekedés júliusban és októberben volt, átlagosan 3,1 százalék, a legjelentősebb csökkenést pedig áprilisban (8,7 százalék) regisztrálták.

A halálozások száma

Nyolc hónapban csökkent, három hónapban viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Különösen a márciusi visszaesés volt számottevő, ebben a hónapban 7,2 százalékkal kevesebb halálozás történt, mint egy évvel korábban, míg a háromhavi többlethalálozás átlagosan 3 százalék volt.

Házasságkötések száma

Változóan alakult; hat hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb frigyet regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés februárban volt, amikor a házasságkötések szökőnaphatástól megtisztított száma 10,1 százalékkal csökkent. Augusztusban viszont 11,6 százalékos emelkedés t regisztráltak a statisztikusok, az előző év azonos időszakához képest.

Összességében 2013 első tizenegy hónapjában 34 721 házasságot anyakönyveztek, 640-nel, 1,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Arányok

Ezer lakosra 9 élveszületés és 12,7 halálozás jutott. Előbbi 0,1, utóbbi 0,3 ezrelékponttal volt alacsonyabb 2012 hasonló időszakához képest.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, 0,3 ezrelékponttal több, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 3,8 ezrelékes értéke nem változott az előző évhez képest.
Mivel a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, így a természetes fogyás üteme 3,9 ezrelékről 3,7 ezrelékre mérséklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik