Belföld

“Aki nem akar gyereket, megérdemli a pszichológust”

babakocsi (babakocsi, )
babakocsi (babakocsi, )

A köztévé egyik műsorában volt vendég Pongrátz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese, ott fejtette ki a véleményét a gyermekvállalásról.

Pongrátz Tiborné először csak arról beszélt, hogy hazánkban a fő probléma a szinglik növekedése, valamint a gyermekszületések számának a csökkenése – írja a 444.hu. Ez a két jelenségnek pedig az individualizmus, az önzés és a hedonizmus többek között. A szakértő szerint a magyar társadalom ebből a szempontból tradicionális beállítottságú, 70 százalékuk azon a véleményen van, hogy nem lehet boldog az, akinek nincs gyereke. Majd hozzátette, soha nem volt olyan magas (20 százalék) a 35 évesen gyermektelen nők aránya, mint most.

Ennek a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese szerint az az oka, hogy:

„Nem az van, hogy a magyar nők nem akarnak gyereket, hanem halogatják a szülést, és a végén kifutnak az időből. Aki tudatosan nem akar gyereket, olyan, hát lehet, hogy pszichológusnál van, de meg is érdemli, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez menjen. Tudatosan nem nagyon van ilyen.”

A műsorvezető erre semmit sem reagált, a beszélgetés a végéhez közeledett, a demográfus már csak annyit mondott ezután, hogy félő, hamarosan Magyarországon is elfogadottá fog válni a gyermektelen életforma, Németországban már most is az – figyelmeztetett a szakértő.

survey tools

Ajánlott videó

Olvasói sztorik