Pénzügy

Rogán bekavart Vargának

rogán antal és varga mihály (rogán antal, varga mihály, )
rogán antal és varga mihály (rogán antal, varga mihály, )

Úgy tűnik, a Fidesz-frakció lesöpri az asztalról az NGM alapszámlás javaslatát, és mégis minden bankszámlára kiterjesztik 150 ezer forintig a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét.

Jövő héten beadják a parlamentnek azt a javaslatot, amely eltörli a kártyás fizetések utáni tranzakciós illetéket, és ingyenessé teszi a havi kétszeri pénzfelvételt 150 ezer forintig – mondta a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal az Indexnek. Ez egyben azt is jelentheti, hogy elvérzik az NGM alapszámlás javaslata.

A Fidesz eleve ezt akarta

A Fidesz-frakció eredeti elképzelése szerint az átlagbér erejéig (havi 150 ezer forintig) minden bankszámlánál ingyenes lenne havi két készpénzfelvétel. Rogán Antal és a frakció szerint ez alapvető fogyasztói jog. Ezenkívül szó volt arról is, hogy százezer százezer forintig ingyenessé tennék az összes átutalást is. Ami jó lenne a fogyasztóknak, azonban jókora érvágást jelentene a bankoknak.

Az NGM alapszámlával biztosítaná az olcsó bankolást

Ehhez képest a Portfolio.hu értesülése szerint az NGM új, alapszámlacsomaggal biztosítaná az olcsóbb bankolást. Vagyis nem terjesztené ki az összes bankszámlára a kormánypárt által javasolt ingyenességet.

Az alapszámla lényege az lenne, hogy saját automatából havi 150 ezer forintig ingyenes lenne a pénzfelvétel (a 6 ezrelékes illetéket a bankoknak kellene állni), s ugyanez vonatkozna 100 ezer forintig az utalásokra is (meg a 3 ezrelékes illetékre). Emellett a bankkártya éves díja nem lehetne több mint 5 ezer forint, a havi számlavezetési díj pedig ezer forint alatt kellene hogy legyen. Összességében tehát maximum évi 17 ezer forintnyi lenne az alapköltség.

Alapszámlát egyébként az is igényelhetne, akinek már van bankszámlája.

Megmondták!

A Fidesznek nem tetszett az alapszámla ötlete

Az Index korábbi információi szerint a kormánypártnak nem tetszett az NGM alapszámlás terve. Méghozzá azért nem, mert az lényegesen kevesebb terhet róna szerintük a bankokra, mint az eredeti elképzelés. Hiszen így csak az alapszámláknál kellene a két ingyenes készpénzfelvételt biztosítani, a többi bankszámlánál viszont nem.

Tényleg kisebb teher lenne a bankoknak?

Kérdés, hogy az alapszámla bevezetése tényleg kisebb teher lenne-e a bankoknak, ha már a Fidesz ennyire büntetni akarja őket. A jelenlegi „alapszámlákból” kiindulva ugyanis az látszik, hogy ezeknél is óriási kiesést jelentene a bankoknak a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel – nézett utána az Azénpénzem.hu.

Kigyűjtésük szerint ugyanis számlánként havi 1500-2500 forintnyi mínuszt jelentene a bankoknak, ha a jelenlegi alapszámláknál bevezetnék az új rendet.

Mi lenne a gazdaság érdeke?

Egyértelműen a készpénzforgalom visszaszorítása. S ha az olcsó alapszámlával el lehetne érni, hogy akiknek eddig nem volt számlájuk, azok is áttérjenek a használatára a készpénzezés helyett, azzal az egész ország nyerne. Mert a készpénzforgalom drága. És minél nagyobb a készpénzfrogalom, annál nehezebb visszaszorítani a feketegazdaságot. Nem véletlen, hogy a Matolcsy vezette MNB is a készpénzforgalom visszaszorítását szorgalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik