Pénzügy
atm (atm)

Mi fizethetjük az “ingyenes” készpénzfelvételt

24.hu
24.hu

2013. 10. 07. 16:51

Jövőre az átlagjövedelem mértékéig díjmentes lesz a készpénzfelvétel, ám a tapasztalat azt mutatja: ha a bank fizet, mi is fizetünk.

Korábban a témában:

Hiába állítja a kormány, hogy jövőre az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétellel ingyen juthatunk a fizetésünkhöz, ha a bankoknak változatlanul fizetniük kell a pénzmozgatásért, könnyen lehet, hogy az ingyenes készpénzfelvétel díját – más jogcímen – mi fizetjük meg.

Az azenpenzem.hu blog szerint a kormányzati nagylelkűség nem független attól, hogy a Kúria nemrég kimondta, a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülő banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie. Mindezt a júliustól érvényes Munka törvénykönyve is erősíti, amely kimondja: a „a munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat”.

Jól megy az áthárítás

Így végső soron a kormány döntése inkább kedvez a munkáltatóknak, mint a munkavállalóknak.

Ugyanakkor mindez alaposan átrendezheti az épp mostanra megnyugodni látszó számlapiacot. Mostanra az ügyfelek többsége racionalizálta bankhasználati szokásait, ez a tudatosság azonban könnyen elszállhat az ingyenes készpénzfelvétellel, ráadásul mivel a bankok terhei nem csökkennek, kevéssé valószínű, hogy lenyelnék az ingyenessé váló készpénzfelvétel terheit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.