Pénzügy

Mi fizethetjük az “ingyenes” készpénzfelvételt

atm (atm)
atm (atm)

Jövőre az átlagjövedelem mértékéig díjmentes lesz a készpénzfelvétel, ám a tapasztalat azt mutatja: ha a bank fizet, mi is fizetünk.

Hiába állítja a kormány, hogy jövőre az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétellel ingyen juthatunk a fizetésünkhöz, ha a bankoknak változatlanul fizetniük kell a pénzmozgatásért, könnyen lehet, hogy az ingyenes készpénzfelvétel díját – más jogcímen – mi fizetjük meg.

Az azenpenzem.hu blog szerint a kormányzati nagylelkűség nem független attól, hogy a Kúria nemrég kimondta, a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülő banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie. Mindezt a júliustól érvényes Munka törvénykönyve is erősíti, amely kimondja: a „a munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat”.

Jól megy az áthárítás

Így végső soron a kormány döntése inkább kedvez a munkáltatóknak, mint a munkavállalóknak.

Ugyanakkor mindez alaposan átrendezheti az épp mostanra megnyugodni látszó számlapiacot. Mostanra az ügyfelek többsége racionalizálta bankhasználati szokásait, ez a tudatosság azonban könnyen elszállhat az ingyenes készpénzfelvétellel, ráadásul mivel a bankok terhei nem csökkennek, kevéssé valószínű, hogy lenyelnék az ingyenessé váló készpénzfelvétel terheit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik