Pénzügy

„Rendőrblokád” lesz szerdán

A LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés is támogatja a június 29-ére tervezett tiltakozásokat, és mindegyik konföderáció felhívást intézett a tagszervezetekhez, hogy csatlakozzanak, vegyenek részt az sztrájkokban, demonstrációkon.

A rendőrök útlezárásokra készülnek

Azok a szervezetek, amelyek a sztrájkban nem tudnak részt venni, a Független Rendőr Szakszervezet koordinálásában országszerte forgalomlassító félpályás útlezárásokat tartanak.

Hol lesz útlezárás?

Több utat is lezárnak a rendvédelmiek. Az útlezárások helyszíneiért kattintson!

Lezárják Pécsett és Miskolcon is a főváros felé vezető utakat. Pest megyében Monoron és Pilisvörösváron számíthatnak az autósok forgalomlassításra, a 4-es és a 10-es számú úton is 2-2 kilométeren demonstrálnak majd. Az akcióban Békés és Tolna megye kivételével minden megye részt vesz, Budapest belvárosában azonban nem lesz útlezárás.

A forgalomkorlátozásokat 24 órás időtartamra hirdették meg, a tervek szerint június 29-én 07.00 órától, június 30-án 07.00 óráig tartanak majd az akciók. A résztvevők számától függően a demonstráció a tervezettnél korábban is befejezhető, de miden helyszínen legalább 12 órán át (azaz legalább június 29-én 19.00 óráig) fenn szeretnék tartani az útzárat.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke, Székely Tamás is bejelentette, hogy csatlakoznak a forgalomlassító demonstrációhoz. A vegyipari ágazat elnöksége felszólította valamennyi tagszervezetét, hogy június 29-én, előzetes bejelentés után minél többen jelenjenek meg az FRSZ által kijelölt pontokon.

A tiltakozók a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak védelmében emelik fel a szavukat, emellett azt követelik a kormánytól, hogy a munka törvénykönyve átfogó módosításáról is haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a szociális partnerekkel, valamint vonja vissza a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatot, és állítsa helyre az érdemi, háromoldalú érdekegyeztetést.

Újabb két szakszervezet tett le a sztrájkról

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) hétfőn úgy döntött: a június 29-ére előkészített sztrájkot felfüggesztik. Abban bíznak, hogy a kormány által kezdeményezett, július 4-én kezdődő tárgyalássorozat megállapodáshoz vezethet. A sztrájkbizottság kijelölte a július 4-i tárgyalódelegáció tagjait: Gál Rezsőt, az EVDSZ elnökét, Rabi Ferencet, a BDSZ elnökét és Szilágyi Józsefet, az EVDSZ elnökhelyettesét.

Egy másik határozat kimondta, hogy a sztrájkot ugyan felfüggesztik, de a sztrájkkészültséget nem. Amennyiben a július 4-én kezdődő tárgyalássorozat nem vezet eredményre, a sztrájkbizottság ismét összeül, az adott tárgyalási helyzetet kiértékeli, szükség esetén döntést hoz az esetleges nyomásgyakorlás helyéről, idejéről és módjáról – közölte Gál Rezső, a sztrájkbizottság vezetője.

Mint arról az fn.hu már korábban beszámolt: elhalasztotta a június 29-ére meghirdetett BKV-sztrájkot a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, ugyanis a Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtökön azt állapította meg, hogy a sztrájk törvényessége miatt benyújtott kérelmük idő előtti, mivel nem egyeztek meg a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról. A szövetség fellebbez a döntés ellen, de nem tartják valószínűnek, hogy szerdáig döntés születhet az ügyben. A július 7-ére meghirdetett sztrájkot továbbra is fenntartják.

A mozdonyvezetőkkel nem tárgyal a kormány

Öt szakszervezettel egyeztet a kormány július 4-én a – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) érdekképviseleteknek írt levelében, amelyet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) tett fel honlapjára szerdán. Az egyeztetéseken az AKSZSZ mellett a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vesz részt.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét és a Vasutasok Szakszervezetét nem hívták meg, amit igencsak furcsállt a két érdekvédelmi szövetség vezetője. A Mozdonyvezetők Szakszervezete június 9-ei demonstrációján jelentette be, hogy ha a kormány nem tárgyal velük érdemben, akkor a mozdonyvezetők a MÁV-Trakciónál és a GYSEV-nél június 29-én és július 7-én 9 óra és 11 óra között sztrájkot tartanak. Azóta többször megkeresték már a kormányt, hogy jelölje ki azokat az embereket, akikkel tárgyalhatnának. Ez eddig nem történt meg.

A kormánydelegációt Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára vezeti, de a tárgyalásokon részt vesz a tárca két helyettes államtitkára, Kardkovács Kolos és Banai Péter Benő is, illetve jelen lesz Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik