Pénzügy

Kevesebb jutalmat kaptunk

Az elmúlt évben is estek a magyarországi vállalatoknál kifizetett bónuszok, azonban nemzetközi szinten sem volt jobb a helyzet. Nagyjából az öt évvel ezelőtti szintre zuhantak a kifizetett összegek.

Átlagosan 9 százalékkal estek vissza a hazai cégek bónuszkifizetései, leginkább az alacsonyabb irodai beosztásban lévők teljesítménypénzei csökkentek – áll a Hay Group felmérésében. A válság kitörése óta folyamatos változóbér-csökkenés tapasztalható, amelynek az oka a cégek nehéz gazdasági helyzete. Mivel a vállalatok közel háromnegyede az aktuális évben elért profit alapján fizeti a bónuszokat, a krízis idején elért kisebb üzleti eredmény kihatással volt az év végi jutalmakra is. Jakabos Tünde, a Hay Group Hungary Javadalmazási üzletágának vezetője elmondta: az elmúlt két évben közel húsz százalékkal estek a ténylegesen kifizetett bónuszok. „Így most nagyjából a 2005-ös szintre süllyedtek az összegek.”

A nemzetközi porondon hasonlóan visszaestek a bónuszok. Egy júliusban publikált nemzetközi Hay Group-tanulmány szerint azonban a cégek 39 százaléka már újra a bónuszok növelését tervezi. Ugyanakkor a szervezetek közel fele újragondolná a bónuszpolitikáját, valamint emelné az eddig alacsonyan tartott teljesítményküszöböket is. A válaszadók 60 százalék megjelölte, hogy a bónuszkifizetéseket szorosabban összekapcsolná a vállalati stratégiával.

A munkavállalók gyakran a fizetésük természetes részeként kezelik a jutalmat, így a motivációs hatás is kevésbé tud megnyilvánulni. Ez a főként a keleti országokra igaz: Kínában például a munkavállalók megtartásának érdekében akkor is jár a többlet pénz, ha a teljesítménycélokat nem érték el. Hasonló a helyzet a Közel-Keleten, illetve Indiában, ahol a kulturális szokások nem engedik meg a teljesítményalapú megkülönböztetést. Így általában mindig azokat a bónuszokat fizetik ki, amit a munkatársak elvárnak.

Visszafogták a költségeket

A ténylegesen kifizetett bónuszokban a legnagyobb visszaesést az USA és Nagy-Britannia produkálta, ahol a válság jeleire a cégek automatikusan visszafogták a költségeket. Itt az előre kitűzött célok 60 százalékát sem kapták meg tavaly a munkavállalók. Ebbe a kategóriába esik még Finnország, Oroszország és Ukrajna is.

A legtöbb bónuszt Indonéziában, Kuwaitban és Peruban fizették ki, ahol a kitűzött célprémiumok 120 százaléka felett adtak a vállalatok.

Magyarország e tekintetben a középmezőnyben helyezkedik el 60-90 százalék közötti kifizetésekkel. Azt azonban érdemes kiemelni, hogy a hazai cégek nemzetközi viszonylatban is a legmagasabb kategóriába tartozó célszámokkal rendelkeznek; átlagosan az éves alapbérek több mint 12 százalékát fizethetik ki bónuszként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik