Pénzügy

Tizenkét év kell Írország talpra állásához

admin
admin

2009. 05. 22. 12:52

Írország a második világháború óta nem látott súlyos recesszióba került. A most megszűnő munkahelyeknek tartósan búcsút inthetnek: 2021-re lehet csak ismét annyi állás a szigetországban, mint a növekedés csúcspontján, két éve volt. Észak-Írország ugyanakkor már 2018-ban elérheti a 2007-es szintet – olvashatjuk egy friss tanulmányban.

A gazdasági folyamatokból egész társadalmi csoportok és országrészek számára komoly szociális problémák olvashatók ki. A válság, amely az ír GDP egytizedét tünteti el a várakozások szerint, egy egész generáció életútjára rányomhatja bélyegét. Brendan Lynch, a tanulmányt készítő Ernst&Young különleges tanácsadója szerint a sziget gazdasága a világgazdaság viharának középpontjába került. A szakértő szerint – bár 2009 első fele hozhatja a legnagyobb visszaesést – a kilábalás lassú és nehézkes lesz, miközben az ír sziget mindkét fele maradandó károkat fog szenvedni.

Az előrejelzés szerint a két ország építőipara 150 ezer állást fog elveszíteni fénykorához képest. Míg az északi területen csupán 10 ezer munkahely van veszélyben, az Ír Köztársaság területén két év alatt könnyen felére zsugorodhat a korábbi húzóágazat. A tanulmány kitér arra is, hogy a fellendülés csúcspontján Írországban minden hetedik munkavállaló az építőiparban dolgozott, szemben az Egyesült Királysággal, ahol csak minden tizenötödik ember megélhetése kötődött ehhez a területhez – szemlézi a UTV-t a Humán Rent Press.

Vita folyik az ír visszaesés okairól: sokan a gazdaság egydimenziós szerkezetét okolják a mostani veszteségekért, az építőipar túlterjeszkedését, a magánszférától való szinte kizárólagos függőséget – a Köztársaságban és az északi területeken egyaránt.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.