Pénzügy

Több a munkanélküli, kevesebb az állás

A válság miatt 2008 utolsó két hónapjában az előző évinél mintegy húszezerrel több álláskeresőt vettek nyilvántartásba a munkaügyi kirendeltségek. A csoportos leépítési bejelentések ugyan csökkentek egy év alatt, ám az utolsó negyedévben ugrott meg a számuk: csaknem megduplázódott.

A teljes regisztrált állomány létszáma 2008 végéig 477,4 ezerre nőtt, 32 ezerrel többen voltak munkanélküliek, mint egy évvel korábban. A növekedés leginkább a nem pályakezdőket érintette.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál a rendelkezésre álló álláshelyek száma éves átlagban több mint 10 százalékkal csökkent egy év alatt, és a területi különbségek is változatlanul jelentősek, és a hátrányos helyzetű munkanélküliek közül a képzettséggel nem rendelkező vagy alacsony iskolai végzettségű, tartósan állástalanok helyzete a legrosszabb. Miközben 32 ezerrel nőtt a főiskolát, és 30 ezerrel az egyetemet végzett foglalkoztatottak száma, addig a többi iskolai végzettségi csoportnak nehezebb volt munkát találnia – áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium jelentésében.

Egyre több a csoportos létszámleépítés

2008-ban a csoportos létszámleépítések száma az év egészét tekintve csökkent az előző évhez képest. A munkáltatók országosan mintegy ötezerrel kisebb létszám csoportos elbocsátásáról jelentették be döntésüket a munkaügyi szervezethez, ez 17 százalékkal kevesebb, mint 2007-ben volt.

Ám ez nem azt jelenti, hogy a válság nem érintette a cégeket. A bejelentések időbeli alakulásának vizsgálatából kiderült, hogy az év első és második negyedévében összesen mintegy 10 ezerrel kevesebb dolgozót akartak elbocsátani, mint 2007-ben. A harmadik negyedévben viszont már közel 1000 fős (20 százalékos), a negyedikben pedig 4,5 ezer fős (86 százalékos) növekedés volt tapasztalható.

A bejelentések számának dinamikus növekedése nem volt országszerte egységes. Tulajdonképpen két régió – a Közép- és a Nyugat-Dunántúli – emelhető ki, ahol sok embertől meg kellett válnia a vállalatoknak a válság miatt. Ennek az az oka, hogy itt található a legtöbb külföldi érdekeltségű multinacionális vállalkozás. Ezzel szemben Közép- és Észak-Magyarországon az év egészét tekintve csökkent a csoportos létszámleépítések bejelentése.

A feldolgozóipar vezet

Az utolsó negyedévben a bejelentett csoportos létszámleépítések kétharmada a feldolgozóiparban, az egytizede az építőiparban, további 7 százalék pedig a mezőgazdaságban volt. A feldolgozóiparban 4,7 ezerrel, az építőiparban mintegy ezerrel, a mezőgazdaságban hatszázzal, a bányászatban 360-al, a pénzügyi szektorban, valamint a gazdasági szolgáltatások ágban együtt 260-al több munkahely megszűnését jelentették a cégek 2008 utolsó három hónapjában, mint egy évvel korábban.

A munkahelyek megszűnésének okai rendkívül sokat elárulnak a leépítések hátteréről. Míg 2007-ben a cégek közel azonos arányban három okot – a belföldi kereslet csökkenését, a szervezeti átalakulást és a finanszírozási problémákat – jelöltek meg az indokként, addig a tavalyi év utolsó három hónapjában a tervezett elbocsátások közel felét (47 százalékát) a külföldi kereslet visszaesésével indokolták. Ez az arány a Közép-Dunántúlon meghaladja a 70 százalékot. A belföldi kereslet csökkenésével a leépítések 16 százalékát, a pénzügyi problémákkal pedig csak az elbocsátások tizedét indokolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik