Pénzügy

Tölgyessy tandíjat szeretne

Ha rosszul mennek a dolgok, a válság akár a vártnál kétszer nagyobb lyukat is üthet a magyar költségvetésbe – mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádióban. Szerinte a fizetős egészségügy, a tandíj és az adó-, illetve járulékcsökkentés lehetne a megoldás.

A bejelentett intézkedések nem elegek, csak a megszorítást csomagolják édesebb pirulába, a neheze pedig csak ezután jön – az alkotmányjogász szerint.

„Megdöbbentő látni, hogy mennyire nem mozdulunk, és miközben semmire sem becsüljük az államot, még mindig mennyit várunk tőle. Az állam azonban rendkívül gyenge, miénk a térség talán legnagyobb feketegazdasága, adóelkerülésben vezetők vagyunk, a rendszerváltáskor elveszett több mint egymillió munkahely nem került még elő, megtakarításunk alig van, a jelszavunk viszont a fogyasztás mindenekelőtt” – sorolta a bajokat Tölgyessy.

Felül kellene vizsgálni egyenként az állami kiadásokat, funkciókat, ami jelentős megtakarításokat hozhatna, részben fizetős egészségügyre van szükség, be kell vezetni a tandíjat az egyetemeken, a munkára eső terheket pedig elkerülhetetlen csökkenteni – vázolta a lehetőségeket.

Figyelő válságmelléklet

A Figyelő csütörtökön megjelenő lapszámában ismét válságmelléklettel jelentkezik. Az összeállításból megtudhatjuk, hogy mibe érdemes befektetni pénzünket válság idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik