Pénzügy

Munkalehetőség magyaroknak Németországban

A Bonni Munkaügyi Központ szeptember 20-án és 21-én meghallgatást tart Budapesten a Foglalkoztatási Hivatalban azoknak, akik vendégmunkásként Németországban akarnak dolgozni – tette közzé internetes oldalán az Állami Foglalkoztatási Szolgálat internetes oldalán.

A szeptemberi budapesti meghallgatáson elsősorban betegápolókat, mezőgazdasági munkásokat, különösen a marhatenyésztéshez, tejtermeléshez, sertéstenyésztéshez értő szakembereket, lótenyésztőket, lóápolókat, lovászmestereket, mezőgazdasági gépészeket, henteseket, építőipari szakmunkásokat, így kőműveseket, vasbetonszerelőket, vendéglátó-ipari szakembereket keresnek. Ezeken kívül más szakmák képviselőit is fogadják a meghallgatáson.

Németországban, kormányközi egyezmény alapján évente 2.000 magyar munkavállalónak biztosítanak vendégmunkásként munkavállalási engedélyt. Ennek célja, hogy a jelentkezők szakmai ismereteiket, a német nyelvtudásukat gyarapítsák. A 2.000 munkavállalóra vonatkozó keretszámot hosszú évek óta nem sikerült még kitölteni. Általában 500-1.000 magyar veszi igénybe ezt a lehetőséget évente. A korábbi években is voltak hasonló budapesti meghallgatások, amelyeken a német munkaügyi hatóság munkatársai a szakmai végzettséget igazoló okmányokról, a német nyelvtudásról kívánnak meggyőződni.

A németeknél szezonmunkára is fogadnak magyarokat már régóta, korábban évente 3 hónapos, 2004-től évente 4 hónapos időszakra. Ennél a foglalkoztatási formánál már alacsonyabb szintű nyelvtudással is munkavállalási engedélyhez lehet jutni, éves keretszám nincs. Régebben évente a 4.000-5.000-et is elérte az így munkát vállaló magyarok száma, az utóbbi időben ez a szám 3.000-3.500 körüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik