Pénzügy

Nem lesz tízezres leépítés a közszférában

Sem a Pénzügyminisztérium, sem a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete nem tud arról a sajtóban közzétett tervről, mely szerint tízezer dolgozót kellene elbocsátaniuk a minisztériumoknak.

Légből kapott, rosszindulatú feltételezésnek nevezte a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára azt a sajtóinformációt, hogy a tárca tervei szerint tízezer dolgozót kell még az idén elbocsátaniuk a minisztériumoknak. “A Pénzügyminisztériumban nem készült ilyen előterjesztés, amely bármilyen létszámcsökkentésről szólna ebben az évben, vagy akár a jövő évben a közszférában, és nem is számolunk létszámcsökkentéssel” – mondta Katona Tamás. A Magyar Nemzet című napilap a birtokába jutott pénzügyminisztériumi kimutatásra hivatkozva szombaton azt írta: több mint tízezer dolgozót kell még az idén elbocsátania a minisztériumoknak.

Fehér József a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy semmiféle hivatalos információ nincs a birtokukban ilyen tervekről, pedig a leépítések egyeztetési hatáskörbe tartoznak, vagyis az elbocsátásokat a munkavállalói érdekképviseleteknek véleményezniük kell.

Fehér József arra is felhívta a figyelmet, hogy eleve lehetetlen lenne a napilapban megjelentek szerint 10 ezer dolgozót elküldeni a minisztériumokból, hiszen összesen 8 ezer köztisztviselő dolgozik a minisztériumoknál.

Már így is a működésképesség határán

Az MKKSZ egyébként nem számít leépítésre a közigazgatásban a jövőben sem, hiszen meglátásuk szerint a közigazgatási szervek és hivatalok már így is a működőképességük határán vannak. „A köztisztviselők és közalkalmazottak körében sem ritka a 10-12 órás munkanap, és gyakran hétvégén is dolgoznak” – mondta el a FigyelőNetnek Fehér József. A főtitkár elmondása szerint nagyon sok jól felkészült munkavállaló hagyja ott a közszférát, mert elege van az ott uralkodó általános frusztrációból, a vállalkozók és a kormányzat állandó kritikájából.

Kommunikációs csapda

Sokak szerint a kormány saját kommunikációs csapdájában vergődik, hiszen folyamatosan kritikákat fogalmaznak meg a közigazgatás teljesítményével kapcsolatban, így nem csoda, hogy a sajtó bizonyos információknak hitelt ad.

A Magyar Hírlap szintén tízezer köztisztviselő elbocsátásáról írt hétfőn. A lap információi szerint az idei költségvetésben 23 milliárd forintot különítettek el a minisztériumi leépítésekre. Ez az összeg a lap számításai szerint 10 ezer ember elbocsátásához elegendő. „Ezt az okoskodást is csak cáfolni tudom, hiszen a 23 milliárdos elkülönített összegből nem csak a 2005-ös aktuális elbocsátásokat finanszírozzák, hanem a közigazgatási prémium éveket is” – hangsúlyozta a szakszervezeti főtitkár. Nem beszélve arról, hogy egy köztisztviselő legoptimálisabb esetben is legfeljebb 14 havi bérét kapja meg végkielégítésként, ami a Központi Statisztikai Hivatal 135 ezer forintos havi átlagfizetését alapul véve 1,9 millió forintot tesz ki. És még ez is egy durva leegyszerűsítés, hiszen az ilyen létszámleépítéseknél általában a költségkímélő megoldásokat választják, így feltehetően a határozott időre kinevezett köztisztviselőket küldenék el először.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik