Pénzügy

Uniós zöldkártyát kapnának a bevándorlók

Franco Frattini bel- és igazságügyi kérdésekben illetékes biztos uniós szintű zöldkártyát szeretne bevezetni, megkönnyítendő a gazdasági szempontból hasznos bevándorlást az EU-n kívüli országokból. Ötlete azonban jó néhány tagállamban erős ellenállásba ütközik majd.

A gazdasági migráció témájában szervezett közmeghallgatást kedden a Bizottság, s Frattini ezt az eseményt használta fel arra, hogy nyilvánosság elé álljon még csupán embrionális állapotban lévő saját terveivel. Szerinte egyes gazdasági ágazatokban „gyorsítósávba” kell terelni az unión kívülről érkező migránsok bebocsátásának elbírálását, mert az EU gazdasága ezt igényli. Alacsonyabb és magasabb képzettségű szakemberek esetében is szükség lenne erre ahhoz, hogy „azonnal reagálni lehessen” a munkaerőpiac igényeinek változására.

Frattini támogatná egyfajta uniós szintű zöldkártya-rendszer létrehozását, feltéve, hogy a tagállamok folyamatosan tájékoztatják egymást. A Bizottság már néhány héten belül előáll a kölcsönös információátadás rendszerére vonatkozó javaslatával. Az uniós szintű zöldkártya azonban ennél jóval többet jelentene: lehetővé tenné, hogy az EU-n kívülről érkezők egyetlen eljárással szerezzék meg a tartózkodási és a munkavállalási engedélyt.

Az ambíciózus elképzeléseket azonban csak akkor lehetne megvalósítani, ha azokkal a tagállamok is egyhangúan egyetértenének, ami távolról sincs így. Szakértők szerint főleg a magas munkanélküliséggel küszködő tagállamokban várható, hogy a közvélemény és a kormányzat egyaránt ellenzi majd Frattini javaslatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik