Pénzügy

Europass – szakmai útlevél a munkavállaláshoz

Egységes keretrendszer mindazoknak, akik nem abban az országban dolgoznak, ahol végeztek – néhány szóban ennyi az Europass. Az ötrészes csomag dokumentumai már az internetről is letölthetők.

Magyar koordinációs központ

Az egyes országokban egy-egy szervezet – Magyarországon a Nemzeti Europass Központ – koordinálja az ezzel kapcsolatos munkákat, többek között működtetik a www.europass.hu oldalt és tájékoztató előadásokat tartanak.

Az Útlevél Európába szlogen azt az uniós kezdeményezést takarja, hogy elősegítsék a munkavállalási és tanulmányi mobilitást más országokba. Ennek az akadálya, hogy az Európai Unió tagállamainak és az újonnan csatlakozó államoknak az oktatási és képzési rendszerei különböznek egymástól, ezért a végzettségek és a hozzájuk kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudás sok esetben mást és mást takar.

Az Európai Bizotttság 2003. decemberében kidolgozott egy javaslatot az Europass keretrendszerre, az ennek alapján született döntés idén január elsején lépett hatályba. A végzettségek és kompetenciák összehasonlíthatóságát támogató egységes keretrendszer alapja egy személyi dokumentumcsomag, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon használhatnak végzettségeik, formális és informális oktatásban, képzésben és munkatapasztalattal szerzett kompetenciáik megismertetésére, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására Európában. „Eddig külön-külön léteztek ezek a dokumentumok, önálló életet éltek, de mindegyik hasonló tartalommal. Ez alól csak a Mobilitási Igazolvány kivétel, amely eddig más néven és kevesebb embert érintő tartalommal rendelkezett. Eddig Europass Szakképzésnek hívták és csak a szakmai gyakorlati célú utazásokat rögzítette. Az új dokumentum, az Europass Mobilitási Igazolvány a szakmai gyakorlat típusú utazásokon kívül a tanulmányi célú kiutazásokat is dokumentálja” – mondta el a FigyelőNetnek Kerekes Gábor, a Nemzeti Europass Központ igazgatója.

Egységes csomag – részletes információk

Az Europass elsősorban a munkavállalásban segít, az ötrészes dokumentum ugyanis tartalmazza a legfontosabb információkat a leendő munkavállalóról. Ugyanakkor nemcsak a külföldi, hanem a hazai munkakeresésben is használhatjuk, például segíthet eligazodni a nyelvvizsgák rendszerében. Mégpedig úgy, hogy az Europass egyik dokumentumában, a Nyelvi útlevélben nemcsak a meglévő nyelvvizsgákat kell feltüntetnünk, hanem meg kell jelölnünk a képességinknek, szövegértési-, írási- és beszédkészségünknek leginkább megfelelő szintet is.

Az Europass többi négy dokumentuma a Nyelvi útlevél mellett az Oklevélmelléklet, a Bizonyítvány-kiegészítő és a Mobilitási igazolvány, valamint az ezeket összefogó Önéletrajz. Utóbbinál az általános személyi adatok mellett ismertetni kell az eddigi iskolákat és munkahelyeket, s azt is, milyen képességekkel rendelkezünk. A formanyomtatvány külön-külön kitér a művészi, a műszaki képességekre és kompetenciákra, a számítógép-felhasználói készségre és arra is, milyen társas kompetenciáink vannak, úgy mint például a csapatszellem, az alkalmazkodási készség. Mindezt nemcsak magyarul, hanem 25 európai nyelv bármelyikén is ki lehet tölteni.

Az egyetemisták is megkapják

A többi dokumentum az Önéletrajz egyfajta kiegészítése: a nyelvi képességeket a Nyelvi útlevél ismerteti, a végzettségeket az Oklevélmelléklet, illetve a Bizonyítvány-kiegészítő mutatja be – előbbi a felsőfokú, utóbbi az OKJ-s képesítésnél használható. Utóbbi kettőt a képző intézmény állítja ki, magyar és angol nyelven.

Az Oklevélmellékletet 2006-tól kötelezően megkapja minden végzős egyetemista és főiskolás, de akinek szüksége van rá, már tavaly óta kérheti. Ez ugyanis nem egy egyszerű fordítása a diplomának, hanem a tanultakat is részletezi, többek között a képzési követelményeket, a kreditpontokat, sőt a teljesített tantárgyakat is.

A csomag ötödik dokumentuma a Mobilitási igazolvány, ami a külföldi tanulmányutat, szakmai gyakorlatot igazolja. Ezt a dokumentumot is az intézmény állítja ki, de a fogadó egyetem (vagy a gyakorlat helyszínéül szolgáló üzem) tölti ki az út szakmai részére vonatkozó információkat.

A honlapon keresztül már most is elérhetőek a polgárok által kitöltendő dokumentumok. „Emellett feladataink közé tartozik az is, hogy kövessük, az egyes dokumentumtípusból mennyit adott ki az ország. Az EU három év múlva tervezi az első időszak tapasztalatainak az értékelését” – tette hozzá Kerekes Gábor.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik