Pénzügy

Francia álláskeresés – magyaroknak nehéz

admin
admin

2003. 07. 02. 16:30

Több tucatnyi elküldött önéletrajzra alig érkezik válasz a francia cégektől. A legnagyobb eséllyel a magyar leánnyal rendelkező vállalatok kecsegtetnek.

A francia munkaerőpiacon automatikusan hátrányból indulnak a magyar felsőoktatási intézmények papírjait megszerzők. Az ottani cégek számára ugyanis szinte az a legfontosabb, hogy a jelentkezők milyen egyetemet, főiskolát végeztek. Az oktatási intézmények hierarchiájának csúcsán az Institut des Sciences Politique trónol, aki itt szerzett diplomát, az bárhol találhat állást. Állami cégeknél pedig az École Nationale d’Administration, a politikai elitképző neve cseng a legjobban. A magyar papírokat nem ismerő francia vállalatoktól azonban szinte válasz is alig érkezik az elküldött pályázati anyagokra. Általános szabály: „Küldj el száz önéletrajzot, ezekből ötre kapsz választ, amiből négyen elutasítanak, azt a maradék egyet viszont nagyon becsüld meg!”

Önéletrajz – megfoghat a fénykép

A francia cégek amerikai típusú önéletrajzokat várnak, amihez nem kötelező fényképet csatolni. A Renault emberi erőforrás igazgatója szerint azonban hét másodperc alatt, amíg egy HR-es az önéletrajzot átfutja, a legkönnyebben egy fényképpel ragadható meg a figyelme. Ha a kép nem megnyerő, inkább ne küldjék el – ajánlotta az igazgató.

A jelenleg álláskereső franciák is azt tanácsolják, legalább ötven önéletrajzot küldjön el az, aki állást akar kapni a cégeknél. Egyre gyakoribbak a kreatív önéletrajzok, a munkavállalók új formátummal, meglepő adatokkal próbálják felhívni magukra a munkaadók figyelmét. Sokan az eddigi utazásaikat is felsorolják a hobbik között, csakhogy valamivel felkeltsék a kiválasztást végző személy érdeklődését. (

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.