Gazdaság

Senki nem hitt benne, de bejöhet Orbánék terve

A kormányzat bízik abban, hogy teljesül idén a 4,1 százalékos gazdasági növekedés, értesült az Mfor. De egyelőre még csak abban biztosak, hogy a 3,8 százalékot el fogja érni a GDP. Ez már közelebb áll az elemzők várakozásaihoz.

A 4,1 százalékos terv a legbátrabbak közé tartozott idén, még a Magyar Nemzeti Bank sem jelzett ekkora ütemet erre az évre (a jegybank 3,6 százalékot vár 2017-re), emlékeztet a portál. Az év első három negyedében szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 3,8 százalékos GDP-növekedés jött össze éves alapon. Vagyis az utolsó három hónapban 5 százalék körüli növekedésre lenne szükség a kormányzati tervek teljesítéséhez. És ez úgy tűnik összejöhet.

Ha sikerült, akkor pedig a költségvetés kiadásain is lehet kicsit lazítani. Megbízható kormányzati forrásuk szerint jelenleg annyira jól áll a büdzsé, hogy az már szinte gondot okoz: a bevételek szépen jönnek, a kiadások nem szaladtak el, ezért várhatóan év végi költekezésbe kezd a kormány. Ez nem lenne újszerű, az előző években is volt példa hasonlóra.

A nagy örömködés mellett azért ezt se felejtsük el:

Utolsó előtti Magyarország a régiós növekedési ranglistán
A GKI az elmúlt kétszer 8 évet vizsgálta, és megállapítják, hogy egyik sem sikertörténet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik