Gazdaság
internet-bankolas(430x286)(2).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )

Rengeteg pénzt utalnak haza a külföldi magyarok, amivel növelik a GDP-t

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 11. 03. 17:03

Korábban a témában:

A Világbank minden évben közli, hogy az egyes országok külföldön dolgozó állampolgárai GDP-arányosan mennyi pénzt utalnak haza.

Az alábbi ábrán az látható, hogy Magyarország a harmadik legtöbb pénzt fogadta külföldön dolgozó állampolgáraitól az európai országok között 2015-ben. GDP-arányosan az első Lettország 5 százalékkal, a második Horvátország 4,2 százalékkal, a harmadik Magyarország 3,6 százalékkal.

(Egy másik statisztika szerint a magyar hazautalások a gazdaság éves teljesítményének 3 százalékát tették ki 2015-ben, ami akkor nagyjából ezermilliárd forintot jelentett).

Egyéni hazautalások a GDP százalékában. Forrás: Világbank

A hazautalások azért jók egy országnak, mert:

  • más külső forrásoknál stabilabb külső finanszírozási forrást jelenthetnek egy gazdaság számára
  • pozitívan befolyásolhatják a gazdasági növekedés alakulását
  • javítják az ország folyó fizetési mérleg egyenlegét.

Általánosságban elmondható, hogy minél szegényebb egy ország és minél alacsonyabb az életszínvonala, arányosan annál több pénzt utalnak haza a gazdagabb külföldi országban dolgozó állampolgárai. (Bár azért itt is vannak kivételek, például Luxemburg).

Afrikai és ázsiai országok vezetnek

A Világbank adatai szerint, a külföldi munkavállalói jövedelmek és átutalások GDP-arányos értéke jellemzően az ázsiai és afrikai országokban a legmagasabb, míg a Magyarországon tapasztalható érték a régióhoz képest jelentősebb, és folyamatosan emelkedik.

Az alábbi frissebb grafikán jól látható, hogy a világon Nepálba érkezik a legtöbb pénz a világon a külföldön élő állampolgáraitól (a GDP 31,2 százaléka), második a Kirgiz Köztársaság (30 százalékkal).

A grafika 2016-os adatai szerint Magyarország már a GDP-jének 3,707 százalékát fogadja külföldi magyaroktól, 2015-ben ez még 3,6 százalék volt.

Kattintson kétszer a nagyításhoz!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.