Gazdaság

Jobban nőtt a magyar gazdaság, mint várták

A bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Piaci elemzők 3,5-4 százalék közötti harmadik negyedéves növekedési adatot vártak, a konszenzus 3,7 százalékos volt – írja az MTI.

Cikkünket hamarosan elemzői reakciókkal bővítjük.

FRISSÍTÉS 10:05 – Az adatok megfelelnek a várakozásainknak, 3,7 százalékos többletet vártunk – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: mivel első becslésről van szó, ebből még nem lehet részletesen látni, melyik ágazat mennyivel járult hozzá a növekedéshez, de azért több tényezőt lehet már most is látni. A gyorsabb növekedés többek között a lakossági fogyasztás bővülésének köszönhető. Az ipar is magára talált, emellett az építőipar masszív bővülése is segíti a növekedést.

10:50: A tényadat picit alacsonyabb lett az előzetesen vártnál, hiszen mind a mi előrejelzésünk, mind a Bloomberg piaci konszenzus 3,7 százalékos volt – mondta Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője. Hozzátette: az igazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 0,8 százalékos volt a növekedés.

12:00: Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a KSH adatközlése enyhe negatív meglepetést okozott, bár a piaci elemzők és az ING is lefelé mutató kockázatokat jelzett. A felhasználási oldalon a fogyasztás járulhatott leginkább hozzá a növekedéshez a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét látva.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik